Kurczak Cajun i kiełbasa Jambalaya
Przepis Cajun kurczak i kiełbasa Jambalaya może zaspokoić swoje Creole pragnienie w około 1 godzina i 35 minut. To danie główne ma 671 kalorii, 36g białka, oraz 36 g tłuszczu na porcję. Ten przepis służy 12 i kosztuje $1.96 za porcję. Udaj się do sklepu i odbierz liście bazylii, łagodną kiełbasę wieprzową, świeżo kręcone liście pietruszki i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Aby wykorzystać ryż można śledzić to danie główne z Pudding Ryżowy jako deser. 29 ludzie zrobili ten przepis i zrobić go ponownie. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe i bezmleczne dieta. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 63%. Ten wynik jest dobry. Spróbuj Kurczak Cajun i kiełbasa Jambalaya, Pieczony w piecu kurczak Cajun i kiełbasa Jambalaya, oraz Makaron Cajun Jambalaya: smaczne, Zabawne danie z kiełbasą dla podobnych receptur.
Instrukcje
* Cook ' s Note: ten przepis został zmniejszony z oryginalnej wersji, dzięki czemu można go łatwiej zrobić.
Najważniejsze jest użycie odpowiedniego sprzętu i proponuję: żeliwny piec holenderski o pojemności 2 galonów, kuchenkę gazową wysokiego BTU i dużą łyżkę szefa kuchni ze stali nierdzewnej.
Użyj wysokiej temperatury, aby rozgrzać holenderski piekarnik i dodać kiełbasę. Używając łyżki szefa kuchni lub dużej łyżki, stale przesuwaj kiełbasę z dna garnka. Uważaj, aby nie spalić mięsa. (Zwykle używam kiełbasy Manda, ponieważ ma mało tłuszczu, jednak w tym momencie możesz chcieć odsączyć cały nadmiar tłuszczu, aby zmniejszyć zawartość tłuszczu z naczynia.)
Dodać mięso udo i brąz kurczaka ze wszystkich stron. Ponownie użyj łyżki, aby zeskrobać mięso z przyklejenia i spalenia na dno garnka. Brązowienie kiełbasy i mięsa kurczaka powinno potrwać 20 minut. Uważaj, aby nie przegotować mięsa udowego do tego stopnia, że niszczy.
Obniżyć ogień do średniej i dodać cebulę i czosnek; saute przez około 15 minut lub aż cebula są bardzo wiotki i "jasne". Zeskrobać dno garnka, aby usunąć wszystkie "graton". To jest, gdzie jambalaya dostaje swój wyraźny brązowy kolor i smak.
Dodaj tasso, tymianek, bazylia i czarny i biały pieprz. Dusić na małym ogniu przez 10 minut. To da przyprawom czas na uwolnienie ich olejów i smaków.
W tym momencie koncentrat jambalaya można przenieść do mniejszych pojemników, schłodzić do temperatury pokojowej, przykryć i schłodzić do przyszłego użytku. (To jest to, co robimy komercyjnie; pozwala przyprawy do małżeństwa.)
Kiedy będziesz gotowy do gotowania jambalaya, dodaj wywar do koncentratu i doprowadz do wrzenia.
Dodać ryż, zmniejszyć ogień do średniej i delikatnie rozbić ryż. Używając wiosła ze stali nierdzewnej, upewnij się, że ryż nie przykleja się do dna garnka; jest to bardzo ważne!
Po około 5 minutach złóż pietruszkę. Kontynuuj zeskrobywanie garnka, aby upewnić się, że żaden ryż nie przykleja się do dna. Gdy jambalaya powróci do wrzenia, zmniejsz ogień do najniższego możliwego ustawienia i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez co najmniej 25 minut. Nie zdejmuj pokrywy podczas gotowania ryżu na parze.
Jeśli kiełbasa marki Manda nie jest dostępna, można zastąpić każdą chudą kiełbasę wędzoną. Może być konieczne usunięcie nadmiaru tłuszczu z garnka po usmażeniu nieznanej kiełbasy.
Dla bogatszego Jambalaya substytut indyka do zapasów kurczaka wezwał powyżej.
Jeśli nie są dostępne zapasy,można użyć podstawy rosołu. Uważaj na przyprawy, ponieważ Bazy są zwykle pełne soli.
Jambalaya jest najlepsza, gdy jest podawana bezpośrednio z żeliwnego garnka. Podczas gdy ryż jest na parze, kiełbasa i mięso będą miały tendencję do unoszenia się na powierzchnię jambalaya. Dlatego po gotowaniu ryżu na parze przez 25 minut, użyj wiosła, aby delikatnie złożyć mięso i przyprawy do gotowanego ryżu. Należy to zrobić tylko raz lub dwa razy, ryż straci dużo ciepła, a ryż się rozpadnie.
Zauważ też, że nie dodaję soli do jambalaya. To dlatego, że lubię używać ziół, tasso i przypraw, aby zaspokoić zapotrzebowanie na sól. Sugerowałbym ustawienie stołu z solniczkami i wyborem sosów z ostrą papryką.
Polecane wino: Albarino, Wino Różane, Sauvignon Blanc
Albarino, wino różowe i Sauvignon Blanc to moje najlepsze propozycje dla Cajun. Te niskie taniny, niższe wina alkoholowe będą uzupełniać ciepło w pikantnych potrawach cajun, zamiast sprawiać, że usta palą się bardziej. Don Olegario Albarino z 4.5 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym meczem. Kosztuje około 19 dolarów za butelkę.
![Don Olegario Albarino]()
Don Olegario Albarino
Don Olegario Albariño to kwintesencja tej eleganckiej, aromatycznej odmiany, pokazującej jasne cytrusowe, grejpfrut i białe owoce oraz aromaty z uwodzicielskimi nutami kwiatowymi podkreślonymi przez świeżą, żywą kwasowość. Wykończenie jest długie i żywe, kończąc na ostrej nucie skórki cytryny.