Kurczak balijski satay
Balijski kurczak satay wymaga około 50 minut od początku do końca. Ten przepis sprawia, że 12 porcji z 72 kalorie, 4G białka, oraz 5G tłuszczu każdy. Na 1,02 zł za porcję, ten przepis okładki 4% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Mieszanka mielonych goździków, ząbki czosnku, imbir korzeniowy i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Jest dostarczany przez BBC Good Food. 8 ludzie zrobili ten przepis i zrobić go ponownie. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe i bezmleczne dieta. Z łyżeczką wynik 11%, to danie jest raczej złe. Balijski Kurczak Z Grilla, Kurczak balijski (ayam Pelalah), oraz Cały Lucjan z przyprawami balijskimi są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Cienko pokroić, a następnie drobno posiekać szalotki, czosnek i imbir. Teraz drobno posiekaj chili, w tym nasiona. Ta ilość chilli daje pikantne, ale nie zbyt ogniste kopnięcie do satay kurczaka, ale wyrzucić nasiona, jeśli nie podoba Ci się ciepło.
Rozgrzać olej na patelni na małym ogniu.
Dodaj szalotki, czosnek, imbir i chilli i smażyć przez 1-2 minuty, aby zmiękczyć.
Wlać kilka łyżek wody do zmiękczenia, następnie wymieszać przyprawy (i liofilizowane liście limonki, jeśli są używane) i smażyć przez minutę.
Zdjąć patelnię z ognia, pozostawić mieszaninę do ostygnięcia, następnie zmiksować na pastę z tłuczkiem i zaprawą, ruchem w górę iw dół z tłuczkiem. Przygotowanie miękkiej pasty zajmie kilka minut.
Wymieszaj pastę przyprawową, kokos i, jeśli używasz, rozdrobnione świeże liście limonki z mielonym kurczakiem. Doprawić solą.
Odłam kawałki mieszanki wielkości dużego orzecha włoskiego. Dla każdego, spłaszczyć na okrągło i położyć łodygę trawy cytrynowej lub drewniany szpikulec w środku. Pleśń wokół bulwiastego końca łodygi (lub szpikulca), pracując tak, że idzie o 8 cm w górę.
Szorstką powierzchnię trochę palcami, aby mięso nie było całkowicie gładkie i miało pewną konsystencję, a następnie odstawić podczas kształtowania reszty szaszłyków.
Posmaruj każdy szpikulec dodatkowym olejem.
Szaszłyki gotować na rozgrzanym grillu, patelni lub grillu przez 8-10 minut, obracając kilka razy.
Podawać na liściach bananowca.