Kremowe Ziemniaki Zapiekane
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na przystawki, więc spróbuj kremowych zapiekanych ziemniaków. Ten przepis służy 8. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 17g białka, 25 g tłuszczu, oraz w sumie 388 kalorii. Na 1,68 zł za porcję, ten przepis okładki 14% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1392 osoby były zadowolone, że spróbowały tego przepisu. Ten przepis z prostych przepisów wymaga masła, ziemniaków russet, sera gruyere i pietruszki. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 2 godziny. Można się nim cieszyć w każdej chwili, ale jest to szczególnie dobre dla Wielkanoc. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe dieta. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis zarabia spoonacular wynik 0%, co jest bardzo złe (ale nadal można naprawić). Podobne przepisy to Kremowe Ziemniaki Zapiekane, Extra-Kremowe Ziemniaki Zapiekane, oraz Kremowe, wolno gotowane ziemniaki zapiekane-pierwszy raz i nie ostatni.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 177°. masło duże naczynie zapiekanki z 1 1/2 łyżki masła. Jeśli używasz naczynia żaroodpornego, który jest o 9x13 (większy niż pokazano) będziesz miał więcej powierzchni, więcej ziemniaków będzie brązowy, a czas gotowania będzie szybszy.
Zapiekanka warstwowa z plasterkami ziemniaków, serem, boczkiem, pietruszką, szczypiorkiem, parmezanem:
Warstw dno naczynia żaroodpornego z jedną trzecią plasterków ziemniaka.
Warstwa na połowie pokrojonej cebuli i 1/2 szklanki szwajcarskiego sera.
Warstwa na połowie boczku i połowie pietruszki i szczypiorku.
Posypać odrobiną parmezanu.
Powtórz nakładając warstwę na jedną trzecią plasterków ziemniaka, posyp ponownie solą i pieprzem.
Warstwę na pozostałej pokrojonej cebuli, 1/2 szklanki sera szwajcarskiego, pozostały boczek, pietruszka i szczypiorek.
Posypać odrobiną parmezanu.
Zapiekankę przełożyć na pozostałe plasterki ziemniaków.
Dodaj pół na pół. Ziemniaki kropka z pozostałym 1 1/2 łyżki masła.
W połowie pieczenia, wierzch z pozostałym serem: przykryć zapiekankę folią aluminiową i piec w piekarniku przez godzinę w temperaturze 177°. Po godzinie wyjąć z piekarnika, zdjąć folię, posypać pozostałym serem szwajcarskim i parmezanem.
Wróć do piekarnika na dodatkowe 30 do 40 minut. Po zakończeniu ziemniaki powinny być miękkie, ale nie papkowate, a ciecz powinna być w większości wchłaniana.
Aby uzyskać szybszy czas gotowania, możesz najpierw parować pokrojone ziemniaki przez 8 minut we wrzącej wodzie, poklepywać je do sucha, a następnie układać je na patelni zapiekanej.
Piec przez około 20 minut pod przykryciem i 15 do 25 minut odkrytym, lub do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie i ciecz zostanie wchłonięta. Całkowity czas gotowania w piekarniku wynosi od 35 do 45 minut.