Krem karmelowy
Jeśli masz około 2 godzin i 10 minut do spędzenia w kuchni, Creme Caramel może być niesamowitym przepisem na danie bezglutenowe i wegetariańskie lacto ovo, którego warto spróbować. Ten przepis jest dla 8 osób i kosztuje 56 centów za porcję. Ten deser ma 268 kalorii , 6 g białka i 6 g tłuszczu na porcję. Tylko kilka osób naprawdę polubiło to europejskie danie. 2 osoby wypróbowały i polubiły ten przepis. Ten przepis z Foodnetwork wymaga jajek, mleka, wody i ekstraktu waniliowego. Z wynikiem Spoonacular wynoszącym 29% , to danie jest raczej kiepskie. Podobne przepisy to Almond Plum Cake with Creme Fraiche , Alouette Crème De Brie Shrimp Cups i Bailey's Irish Cream Crepes With Creme .
Instrukcje
Zobacz jak przygotować ten przepis.
Sprzęt specjalny: 8 (6-uncjowych) foremek
Rozgrzej piekarnik do temperatury 325 stopni Fahrenheita.
Ułóż kokilki w brytfannie lub na blasze do pieczenia.
Używając patelni ze stali nierdzewnej, połącz cukier turbinado z wodą, zamieszaj, aby wymieszać i podgrzewaj, aż powstanie klarowny syrop. Gdy cukier i woda całkowicie się „rozpuszczą”, zwiększ ogień i obserwuj, jak karmel lekko ciemnieje, nabierając bursztynowego koloru.
Zdejmij z ognia i natychmiast podziel karmel równo między 8 foremek. Postaraj się, aby cały karmel znalazł się na dnie każdej foremki, a nie na jej bokach. Odstaw.
W misce ubij jajka, cukier granulowany i sól. W średnim garnku, na średnim ogniu, doprowadź mleko do delikatnego wrzenia.
Dodaj wanilię i powoli wlej ją do mieszanki jajecznej, mieszając trzepaczką, aby się połączyła. Rozprowadź płyn równomiernie między 8 foremek. Wlej co najmniej 1 1/2 cala wody na dno brytfanny lub blachy do pieczenia, aby utworzyć „kąpiel wodną” dla kremów podczas pieczenia.
Umieść brytfannę w środkowej części piekarnika i piecz, aż będą twarde w środku, 45 do 55 minut. Pozostaw do ostygnięcia na 30 minut, a następnie włóż do lodówki do momentu podania.
Gdy kremy całkowicie ostygną, przejedź nożem po górnej krawędzi każdej foremki i odwróć foremkę do góry nogami na talerzu. Gdy ją podniesiesz, karmel na dole wyleje się na krem i utworzy pyszną kałużę na talerzu, co zapewni zabawną prezentację.