Kebaby wieprzowe z Romesco
Kebaby wieprzowe z Romesco zajmuje około 3 godziny i 5 minut od początku do końca. Jedna porcja zawiera 469 kalorii, 39g białka, oraz 27g tłuszczu. Ten bezmleczny przepis serwuje 6 i kosztuje $3.92 za porcję. 39 osób cieszyło się, że wypróbowało ten przepis. Ten przepis z Foodnetwork wymaga oliwy z oliwek, płatków pieprzu, pimentona i czosnku. Jest to dość drogie przepis dla fanów europejskiej żywności. Dobrze sprawdza się jako danie główne. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis zarabia wynik spoonacular 93%, co jest super. Kebaby Wieprzowe Z Sosem Romesco, Kebaby Z Halibuta Rozmarynowego Z Sosem Romesco, oraz Grillowane kebaby z kurczaka z sosem Romesco są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Zobacz, jak zrobić ten przepis.
Wyposażenie specjalne: drewniane szaszłyki
Połącz kminek, pimenton, zmiażdżoną czerwoną paprykę, czosnek, skórkę z cytryny oraz sok i sól. Wymieszaj, aby połączyć i dodaj wystarczającą ilość oliwy z oliwek, aż stanie się luźną pastą.
Dodaj wieprzowinę i wymieszaj, aby całkowicie pokryć.
Pozostaw w temperaturze pokojowej do 2 godzin lub wstaw do lodówki na noc
Romesco: można to całkowicie zrobić z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce na wszelkie grillowane mięso lub ryby!
Rozgrzej grill do średniego
Posmaruj patelnię do smażenia oliwą z oliwek i dodaj czosnek i zmiażdżoną czerwoną paprykę. Doprowadź patelnię do średniego ognia. Gdy czosnek będzie bardzo aromatyczny i zacznie złotnieć, dodaj pomidory i papryczki piquillo. Dopraw solą do smaku i gotuj, aż pomidor będzie bardzo miękki i papkowaty, około 4 do 5 minut.
Zdejmij z ognia i ostudź.
Grilluj chleb z obu stron, aż będzie ładny i opiekany. Gdy ostygnie w dotyku, pokrój go w kostkę.
W robocie kuchennym pulsuj migdały i kostki chleba, aż staną się grubą pastą.
Dodaj ugotowaną mieszankę pomidorów i wrzuć szafran, ocet sherry i pietruszkę. Puls, puls, puls do puree. W razie potrzeby posmakuj i dopraw solą. Powinno być naprawdę pyszne!
Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek lub kilka łyżek wody, jeśli mieszanina jest naprawdę gęsta.
Przed grillowaniem nadziać wieprzowinę na szaszłyki, nakładając na każdy szpikulec około 4 do 5 kawałków mięsa. Nie zakleszczaj mięsa bardzo blisko siebie, w porządku, jeśli mięso się styka, ale rób to luźno, aby ciepło mogło dotrzeć do wszystkich boków i równomiernie gotować.
Posmaruj grill drucianą szczotką do grilla, a następnie przetrzyj natłuszczonym ręcznikiem, aby zebrać kawałki poluzowanego crud.
Grilluj szaszłyki ze wszystkich stron, aby każda strona stała się ładna i brązowa (brązowe jedzenie dobrze smakuje), łącznie około 7 do 8 minut.
Wyjmij kebaby z grilla na półmisek i odstaw na 5 do 10 minut.
Polecane wino: Tempranillo, Grenache, Albarino
Tempranillo, Grenache i Albarino to moje najlepsze typy dla hiszpańskiego. Łącząc wino z hiszpańskimi potrawami, dlaczego nie zastosować się do zasady "co rośnie razem, idzie razem"? Polecamy albariño do białego wina oraz garnachan i tempranillo do czerwonego. Enate Tempranillo z oceną 4,8 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym dopasowaniem. Kosztuje około 16 dolarów za butelkę.
![Enate Tempranillo]()
Enate Tempranillo
Niuanse truskawkowych słodyczy i likierów mieszają się żartobliwie z czerwonymi jagodami i wiśniami. Połączenie aromatycznych tanin i świeżej kwasowości zapewnia gładką i dobrze zaokrągloną konsystencję, co z kolei prowadzi do kremowego wykończenia podniebienia.Ze względu na młodzieńczy charakter wina najlepiej podawać je lekko schłodzone. Jest idealnym dodatkiem do hiszpańskich tapas, takich jak krokiety z dorsza, kaszanka i czarny ryż, nie zapominając o zimnych daniach rybnych i makaronach.