Karczoch focaccia
Zapomnij o wychodzeniu na jedzenie lub zamawianiu jedzenia na wynos za każdym razem, gdy pragniesz śródziemnomorskiego jedzenia. Spróbuj zrobić Focaccian Karczoch w domu. Ten przepis sprawia, że 10 porcji z 218 kalorii, 8G białka, oraz 2G tłuszczu każdy. Na 45 centów za porcję, ten przepis okładki 10% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 55 minut. 130 osób było zadowolonych, że spróbowało tego przepisu. Dobrze sprawdza się jako chleb. Udaj się do sklepu i odbierz rozmaryn, saszetki szybko działające drożdże, karczoch antipasti i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Jest dostarczany przez BBC Good Food. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 89%. Ten wynik jest super. Podobne przepisy to Karczoch-Brie Focaccia, Karczoch, pomidor i Asiago Focaccia, oraz Karczoch i suszone na słońcu pomidory Focaccia.
Instrukcje
Przełóż mąkę do dużej miski i zrób studnię w środku.
Dodaj drożdże i sól, a następnie stopniowo wlewaj 350 ml letniej wody, mieszając w miarę upływu czasu. Ciasto połączyć łyżką, a następnie rękami. Powinien być miękki, ale nie zbyt lepki lub mokry. Jeśli ciasto nie połączy się, wlej trochę dodatkowej wody; jeśli ciasto jest zbyt mokre, dodaj dodatkową mąkę. Wywracamy na obsypaną mąką powierzchnię roboczą i ugniatamy przez około 10 minut, aż będzie gładka, miękka i sprężysta po naciśnięciu palcem. Pozostawić do wyrośnięcia w naoliwionej misce pokrytej folią spożywczą w ciepłym miejscu na 1 godzinę lub zapakowanej w letnie smaki, aż ciasto podwoi się.
Liście zdjąć z połowy rozmarynu i drobno posiekać. Rozbij resztę na mniejsze kawałki.
Odcedzić karczochy, rezerwując olej, i posiekać na kawałki.
Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na naoliwioną powierzchnię roboczą i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35 x 45 cm. Wsunąć naoliwioną blachę do pieczenia pod połowę ciasta. Wierzch połówki z karczochami, parmezanem i rozmarynem. Zmielić na czarnym pieprzu i skropić odrobiną oleju zastrzeżonego. Złóż na drugą połowę ciasta, naciskając krawędzie razem i pod uszczelnienie. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, pokrytym naoliwioną folią spożywczą, na 30 minut.
Piekarnik do 240C / wentylator 220C / Gaz
Skropić trochę więcej oleju i zrobić wgniecenia w górze palcami. Wlej gałązki rozmarynu do wgnieceń i zetrzyj na trochę więcej sera.
Piec przez 15 minut, aż złoty i zmartwychwstał. Ostudzić na stelażu przez 30 minut, pokroić w kwadraty i podawać.
Polecane wino: Chianti, Trebbiano, Verdicchio
Chianti, Trebbiano i Verdicchio są świetnym wyborem dla Focaccia. Włosi znają się na jedzeniu i znają się na winie. Trebbiano i Verdicchio to włoskie białe wina, które dobrze łączą się z rybami i białym mięsem, podczas gdy Chianti to świetna włoska czerwień do cięższych, odważniejszych potraw. Jednym z win, które można spróbować jest Castello di Monsanto Il Poggio Chianti Classico Riserva. Ma 4,8 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 40 dolarów.
![Castello di Monsanto Il Poggio Chianti Classico Riserva]()
Castello di Monsanto Il Poggio Chianti Classico Riserva
Urodził się w winnicy "Il Poggio" (5,5 Ha, 310 m n. p. m.), od której w 1962 roku wziął swoją nazwę: Jest to pierwszy Chianti Classico Cru. Wykonany z 90% Sangiovese i 7% Canaiolo i 3% Colorino, starzeje się przez 20 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Dziś stanowi najbardziej prestiżowy produkt firmy, doceniany na całym świecie. Produkowany jest tylko w najlepszych rocznikach. Firma zdecydowała się przechowywać znaczną ilość butelek tego wina w piwnicy będącej stałym archiwum, mogącym opowiedzieć historię Castello di Monsanto