Jaja ziębickie: Tajskie smażone jajka na twardo w sosie Tamaryndowym
Need a bezglutenowy, bezmleczny i sos pescatariański? Zięć jaja: Tajskie smażone jajka na twardo w sosie Tamaryndowym może być niesamowity przepis, aby spróbować. Ten przepis służy 4 i kosztuje $1.36 za porcję. Jedna porcja zawiera 298 kalorii, 13g białka, oraz 10 g tłuszczu. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 30 minut. Udaj się do sklepu i odbierz pół papryki, wodę, tajski sos rybny i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Ten przepis jest typowy dla kuchni azjatyckiej. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 40%. Ten wynik jest solidny. Spróbuj Projekt Food Matters: Curry smażony ryż z jajkami na twardo, Jajka na twardo z sosem chili pomidorowym, oraz Jak gotować: jajka na twardo z sosem pomidorowym chili dla podobnych receptur.
Instrukcje
Dodaj pokrojone szalotki i 1/4 szklanki oleju roślinnego do małej patelni ustawionej na małym ogniu (konieczne jest, aby dodać szalotki do zimnego oleju, aby nie palić przed chrupaniem). Stale mieszając, gotować szalotki, aż będą złote i chrupiące. Łyżką szczelinową przenieść smażone szalotki na papierowy ręcznik wyłożony talerzem; odstawić.
Dodaj wystarczającą ilość oleju do średniego rondla, aby osiągnąć wysokość około 2 cali.
Umieść garnek na średnim ogniu. Gdy olej jest gorący, delikatnie wrzuć do niego jajka na twardo. Wymieszać jajka wokół, aby zapewnić nawet brązowienie. Po dokładnym zrumienieniu jajek wyłowić je łyżką szczelinową, pokroić na pół ząbkowanym nożem i ułożyć połówki jaj na półmisku.
Wyrzucić olej w tej samej patelni, w której masz smażone szalotki i ustawić patelnię na średnim ogniu.
Dodać do niego brązowy cukier, sos rybny, tamaryndowiec i wodę; doprowadzić mieszaninę do delikatnego wrzenia, stale mieszając. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, sprawdź konsystencję. Sos powinien mieć konsystencję syropu klonowego. Jeśli w tym momencie sos jest nadal zbyt cienki, zmniejsz go nieco bardziej. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj trochę więcej wody, aby go rozrzedzić. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji wyjmij patelnię z ognia i wlej sos na przygotowane jajka.
Posypać smażoną szalotkę na wierzch jajka.
Dekoruj plastrami czerwonej papryki i liśćmi kolendry.
Jajka zięcia podawać z gotowanym na parze ryżem jaśminowym.
Polecane wino: Chenin Blanc, Gewurztraminer, Riesling
Tajski bardzo dobrze współpracuje z Chenin Blanc, Gewurztraminer i Riesling. Najlepsze wino do kuchni azjatyckiej zależy od kuchni i potrawy - oczywiście - ale te kwaśne białka łączą się z wieloma tradycyjnymi posiłkami, pikantnymi lub nie. Jednym z win, które można spróbować jest Quintan Essentia Chenin Blanc. Ma 4,5 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 35 dolarów.
![Quinta Essentia Chenin Blanc]()
Quinta Essentia Chenin Blanc
Głęboki żółty kolor sugeruje pełną dojrzałość i złożoność. Aromaty pieczonej gruszki, dojrzałego jabłka, nuty świeżych cytrusów i prażonych orzechów są obecne na złożonym i warstwowym nosie. Podniebienie jest bogato teksturowane odsłaniając ananasa, tropikalne owoce i Golden delicious apple. Wykończenie jest długie uzupełnione przez twardą kwasowość, która daje długość wina i ostrość.Połącz to wino z grillowanymi rybami i owocami morza w ogóle.