Indyk pieczony tymiankiem z sosem żurawinowym
Tymianek pieczony indyk z sosem żurawinowym może być tylko głównym daniem, którego szukasz. Na $2.0 za porcję, ten przepis okładki 32% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja zawiera 635 kalorii, 73g białka, oraz 30 g tłuszczu. Ten przepis służy 14. Udaj się do sklepu i odbierz żurawinę, masło, pietruszkę i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Aby zużyć cukier można śledzić to danie główne z Pełnoziarniste Ciasteczka Bez Cukru Rafinowanego jako deser. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 3 godziny i 40 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 66%. Ten wynik jest solidny. Podobne przepisy to Pierś z indyka pieczona z koprem i kminkiem w sosie tymiankowym, Ziołowy pieczony indyk z sosem żurawinowym, oraz Ziołowy pieczony indyk i sos z cytrusowym sosem żurawinowym.
Instrukcje
Zrobić indyka: w małej misce połączyć masło, tymianek, natkę pietruszki, 3/4 łyżeczki. sól i 1/2 łyżeczki. pepper.
Usunąć szyję i podroby z indyka; wyrzucić. Spłucz indyka w środku i na zewnątrz chłodną wodą i osusz. Doprawić solą i pieprzem. Połówki 1 cebuli i umieścić w jamie wraz z połówek cytryny i gałązki tymianku. Zaczynając od końca szyi, ostrożnie przesuwaj palce między skórą a mięsem piersi, aby rozluźnić skórę. Rezerwa 1 Łyżka. z mieszanki masła.
Połowę pozostałej masy masła rozprowadzić na mięsie piersi pod skórą. Podwiń skrzydła; nogi zwiąż luźno sznurkiem kuchennym.
Rozgrzej piekarnik do 177°. pokrój pozostałą cebulę i posyp dnem dużej patelni.
Umieścić indyka na stojaku, piersi bok do góry, i rozłożyć drugą połowę mieszanki masła na całym. Indyka przykryć folią.
Wlać bulion na dno patelni. Piecz indyka przez 30 minut. Ostrożnie usunąć folię i baste ptaka na całym. Wymień folię i kontynuuj pieczenie przez 1 1/2 godziny, fastrygowanie co 30 minut.
Wyjmij folię z indyka i kontynuuj pieczenie, fastrygowanie co 20 minut, aż indyk będzie złoty i termometr włożony w najgrubszą część uda 82°, około 1 godziny i 15 minut dłużej. Podczas ostatniego fastrygowania szczotkuj pozostałą 1 łyżkę. mieszanka masła na piersi.
Wyjmij indyka na talerz, namiot luźno z folią i pozostaw 20 minut.
Zrobić sos: w rondlu na małym ogniu gotować żurawinę i cukier, mieszając, aż cukier się rozpuści i jagody pękną, około 10 minut.
Przełożyć do blendera i puree, aż będzie gładka.
Cebulę wyjąć z patelni łyżką szczelinową i wlać soki do miski. Odtłuścić tłusty płyn z góry, rezerwując 3 łyżki.
Dodaj wystarczającą ilość bulionu do soków patelni, aby uzyskać 5 szklanek płynu. Zwrócić zarezerwowany tłusty płyn do patelni, dodać masło i pozostawić do rozpuszczenia.
Posypać mąkę na górze i gotować na kuchence nad 2 palniki ustawione na średnim ogniu, ubijanie, przez 2 lub 3 protokół.
Wlać bulion i mieszanki żurawinowe i doprowadzić do wrzenia, stale ubijając. Zmniejszyć ogień; gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Przecedzić do rondla i doprawić solą i pieprzem.
Pokrój indyka i połóż na talerzu. Podaj sos z boku.