Indyk pieczony tymiankiem z sosem żurawinowym

Indyk pieczony tymiankiem z sosem żurawinowym
Tymianek pieczony indyk z sosem żurawinowym może być tylko głównym daniem, którego szukasz. Na $2.0 za porcję, ten przepis okładki 32% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja zawiera 635 kalorii, 73g białka, oraz 30 g tłuszczu. Ten przepis służy 14. Udaj się do sklepu i odbierz żurawinę, masło, pietruszkę i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Aby zużyć cukier można śledzić to danie główne z Pełnoziarniste Ciasteczka Bez Cukru Rafinowanego jako deser. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 3 godziny i 40 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 66%. Ten wynik jest solidny. Podobne przepisy to Pierś z indyka pieczona z koprem i kminkiem w sosie tymiankowym, Ziołowy pieczony indyk z sosem żurawinowym, oraz Ziołowy pieczony indyk i sos z cytrusowym sosem żurawinowym.

Instrukcje

1
Zrobić indyka: w małej misce połączyć masło, tymianek, natkę pietruszki, 3/4 łyżeczki. sól i 1/2 łyżeczki. pepper.
Składniki, których będziesz potrzebować
Pietruszka-naćPietruszka-nać
MasłoMasło
PieprzPieprz
Cała TurcjaCała Turcja
TymianekTymianek
SólSól
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
(po Kubku Wielkości Przekąski) Budyń Cytrynowy(po Kubku Wielkości Przekąski) Budyń Cytrynowy
2
Usunąć szyję i podroby z indyka; wyrzucić. Spłucz indyka w środku i na zewnątrz chłodną wodą i osusz. Doprawić solą i pieprzem. Połówki 1 cebuli i umieścić w jamie wraz z połówek cytryny i gałązki tymianku. Zaczynając od końca szyi, ostrożnie przesuwaj palce między skórą a mięsem piersi, aby rozluźnić skórę. Rezerwa 1 Łyżka. z mieszanki masła.
Składniki, których będziesz potrzebować
Sól I PieprzSól I Pieprz
świeży Tymianekświeży Tymianek
MasłoMasło
Cała TurcjaCała Turcja
CytrynaCytryna
CebulaCebula
WodaWoda
MięsoMięso
3
Połowę pozostałej masy masła rozprowadzić na mięsie piersi pod skórą. Podwiń skrzydła; nogi zwiąż luźno sznurkiem kuchennym.
Składniki, których będziesz potrzebować
MasłoMasło
Chleb Orzechowo-rodzynkowyChleb Orzechowo-rodzynkowy
Skrzydełka Z KurczakaSkrzydełka Z Kurczaka
MięsoMięso
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Sznurek KuchennySznurek Kuchenny
4
Rozgrzej piekarnik do 177°. pokrój pozostałą cebulę i posyp dnem dużej patelni.
Składniki, których będziesz potrzebować
CebulaCebula
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia Do PieczeniaPatelnia Do Pieczenia
PiekarnikPiekarnik
5
Umieść stojak na górze.
6
Umieścić indyka na stojaku, piersi bok do góry, i rozłożyć drugą połowę mieszanki masła na całym. Indyka przykryć folią.
Składniki, których będziesz potrzebować
MasłoMasło
Chleb Orzechowo-rodzynkowyChleb Orzechowo-rodzynkowy
Cała TurcjaCała Turcja
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Folia AluminiowaFolia Aluminiowa
7
Wlać bulion na dno patelni. Piecz indyka przez 30 minut. Ostrożnie usunąć folię i baste ptaka na całym. Wymień folię i kontynuuj pieczenie przez 1 1/2 godziny, fastrygowanie co 30 minut.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cała TurcjaCała Turcja
BulionBulion
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia Do PieczeniaPatelnia Do Pieczenia
Folia AluminiowaFolia Aluminiowa
8
Wyjmij folię z indyka i kontynuuj pieczenie, fastrygowanie co 20 minut, aż indyk będzie złoty i termometr włożony w najgrubszą część uda 82°, około 1 godziny i 15 minut dłużej. Podczas ostatniego fastrygowania szczotkuj pozostałą 1 łyżkę. mieszanka masła na piersi.
Składniki, których będziesz potrzebować
MasłoMasło
Cała TurcjaCała Turcja
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Termometr KuchennyTermometr Kuchenny
Folia AluminiowaFolia Aluminiowa
9
Wyjmij indyka na talerz, namiot luźno z folią i pozostaw 20 minut.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cała TurcjaCała Turcja
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Folia AluminiowaFolia Aluminiowa
10
Zrobić sos: w rondlu na małym ogniu gotować żurawinę i cukier, mieszając, aż cukier się rozpuści i jagody pękną, około 10 minut.
Składniki, których będziesz potrzebować
żurawinażurawina
JagodyJagody
SOSSOS
CukierCukier
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia Z SosemPatelnia Z Sosem
11
Przełożyć do blendera i puree, aż będzie gładka.
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
42 Czerwony Sznurek Lukrecji42 Czerwony Sznurek Lukrecji
12
Cebulę wyjąć z patelni łyżką szczelinową i wlać soki do miski. Odtłuścić tłusty płyn z góry, rezerwując 3 łyżki.
Składniki, których będziesz potrzebować
CebulaCebula
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
łyżka Szczelinowałyżka Szczelinowa
Patelnia Do PieczeniaPatelnia Do Pieczenia
(po Kubku Wielkości Przekąski) Budyń Cytrynowy(po Kubku Wielkości Przekąski) Budyń Cytrynowy
13
Dodaj wystarczającą ilość bulionu do soków patelni, aby uzyskać 5 szklanek płynu. Zwrócić zarezerwowany tłusty płyn do patelni, dodać masło i pozostawić do rozpuszczenia.
Składniki, których będziesz potrzebować
MasłoMasło
BulionBulion
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia Do PieczeniaPatelnia Do Pieczenia
14
Posypać mąkę na górze i gotować na kuchence nad 2 palniki ustawione na średnim ogniu, ubijanie, przez 2 lub 3 protokół.
Składniki, których będziesz potrzebować
Mąka UniwersalnaMąka Uniwersalna
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
TrzepaczkaTrzepaczka
PiecPiec
15
Wlać bulion i mieszanki żurawinowe i doprowadzić do wrzenia, stale ubijając. Zmniejszyć ogień; gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Przecedzić do rondla i doprawić solą i pieprzem.
Składniki, których będziesz potrzebować
Sól I PieprzSól I Pieprz
żurawinażurawina
BulionBulion
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
TrzepaczkaTrzepaczka
Patelnia Z SosemPatelnia Z Sosem
16
Pokrój indyka i połóż na talerzu. Podaj sos z boku.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cała TurcjaCała Turcja
SOSSOS
TrudnośćEkspert
Gotowe W3 hrs, 40 m.
Porcje14
Ocena Zdrowia27
Magazyn