Indyk glazurowany morelami z pieczoną cebulą i sosem szalotkowym Ma Lipo
Jeśli chcesz dodać więcej przepisów bezglutenowych do swojego repertuaru, przepis na indyka w glazurze morelowej z pieczoną cebulą i sosem szalotkowym od Ma Lipo może być przepisem, którego powinieneś spróbować. Ten przepis jest przeznaczony dla 22 osób i kosztuje 1,79 USD za porcję. Ta przystawka ma 547 kalorii , 75 g białka i 21 g tłuszczu na porcję. Kilka osób przygotowało ten przepis, a 12 z nich powiedziałoby, że trafił w dziesiątkę. Od przygotowania do podania, ten przepis zajmuje około 45 minut . Ten przepis z Allrecipes wymaga nektaru morelowego, konfitury morelowej, miodu i soli. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis otrzymuje znakomitą ocenę Spoonacular wynoszącą 88% . Jeśli podoba Ci się ten przepis, sprawdź też inne podobne: Tarta jabłkowa z glazurą morelową , Rustykalne tosty z serem brie, grzybami leśnymi, żurawiną i szalotką oraz Filet z dorsza w sosie z trawy cytrynowej i szalotki .
Instrukcje
Połącz nektar morelowy, konfiturę, imbir i miód w dużym rondlu i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do średnio-niskiego i gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje i zmniejszy objętość do 1-1/4 szklanki, około 15 minut.
Masło ziołowe: Zmiksuj 3/4 szklanki niesolonego masła w temperaturze pokojowej, 3 łyżki posiekanej świeżej szałwii, sól i pieprz w małej misce. Odstaw.
Mieszanka: Rozpuść 2 łyżki niesolonego masła w dużej, ciężkiej patelni na średnim ogniu.
Dodaj cebulę i szalotkę i smaż, aż będą bardzo miękkie i jasnobrązowe, około 20 minut.
Glazurę, masło ziołowe i mieszankę cebulową można przygotować 1 dzień wcześniej. Przykryj osobno i schłódź. Przed kontynuowaniem doprowadź masło ziołowe do temperatury pokojowej.
Umieść ruszt w najniższej tercji piekarnika. Rozgrzej do 400 stopni F (205 stopni C).
Osusz indyka papierowymi ręcznikami. Dopraw jamę indyczą solą i pieprzem.
Połóż indyka na ruszcie i włóż do dużej brytfanny. Wsuń rękę pod skórę piersi indyka, aby ją poluzować.
Rozsmaruj połowę masła ziołowego na piersi pod skórą. Jeśli faszerujesz indyka, nałóż farsz do głównej jamy.
Resztę masła ziołowego włożyć do małego rondelka. Mieszać na małym ogniu, aż się rozpuści.
Posmaruj masłem zewnętrzną część indyka. Zwiąż nogi luźno, aby zachować kształt indyka.
Piecz indyka przez 30 minut. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 325 stopni F (165 stopni C). Piecz indyka przez 1 godzinę 30 minut, od czasu do czasu polewając tłuszczem z patelni. Przykryj indyka wytrzymałą folią; piecz przez kolejne 45 minut.
Dodaj mieszankę cebulową, 1 puszkę bulionu, tymianek i 1/2 łyżeczki posiekanej świeżej szałwii do patelni. Piecz 15 minut.
Posmaruj indyka 1/2 szklanki gorącej glazury. Kontynuuj pieczenie indyka bez przykrycia, aż termometr do mięsa włożony w najgrubszą część uda wskaże 180 stopni Fahrenheita lub aż sok będzie czysty, gdy najgrubsza część uda zostanie przebita szpikulcem.
Od czasu do czasu posmaruj glazurą, a jeśli płyn odparuje, dolej bulionu do patelni.
Piecz indyka niefaszerowanego przez około 40 minut dłużej, a indyka faszerowanego przez około 1 godzinę i 10 minut dłużej.
Połóż indyka na półmisku, przykryj folią.
Odstawić na 30 minut. Odstawić mieszankę w rondlu na sos.
Wlać zawartość brytfanny do sitka ustawionego nad dużą miską. Łyżką wlać tłuszcz z soków z patelni do miski.
Przełóż mieszankę cebulową do blendera.
Dodaj 1 szklankę soku z patelni do blendera i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dodaj więcej soku z patelni i bulionu z kurczaka, aby rozrzedzić sos do pożądanej konsystencji.
Przenieś sos do dużego, ciężkiego rondla i doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż kolor stanie się ciemniejszy, zbierając pianę, około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.