Idealne zapiekane ziemniaki
Idealne zapiekanki ziemniaczane au gratin wymagają około 1 godziny i 10 minut od początku do końca. Za 69 centów za porcję otrzymujesz dodatek dla 16 osób. Jedna porcja zawiera 385 kalorii , 9 g białka i 23 g tłuszczu . Ten przepis polubiło 2355 smakoszy i kucharzy. Jest on prezentowany przez Foodnetwork. To dobra opcja, jeśli stosujesz dietę laktoowowegetariańską . Udaj się do sklepu i kup pieprz, masło, śmietanę kremówkę i kilka innych rzeczy, aby przygotować ją już dziś. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na ocenę Spoonacular wynoszącą 56% . Ta ocena jest solidna. Jeśli podoba Ci się ten przepis, spójrz na te podobne przepisy: Zapiekanki z ziemniakami Havarti Dill , Zapiekanka z cebulą Vidalian {Zapiekanka Bloomin' Onions} i Zapiekanka z chleba w misce .
Instrukcje
Zobacz jak wykonać ten przepis.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Posmaruj masłem duże naczynie do pieczenia.
Pokrój ziemniaki w słupki, a następnie pokrój słupki tak, aby powstała kostka.
Wymieszaj śmietankę i mleko w misce.
Dodaj mąkę, sól i trochę pieprzu.
Dokładnie wymieszaj, aby mąka połączyła się z mieszanką mleka i śmietanki.
Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki do przygotowanego naczynia do pieczenia i zalej śmietankową mieszanką.
Przykryj naczynie folią i piecz przez 20–30 minut.
Zdejmij folię i piecz przez kolejne 15–20 minut. Tuż przed podaniem posyp startym serem i wstaw z powrotem do piekarnika, aż ser się roztopi i będzie bulgotał, około 3–5 minut.
Posyp szczypiorkiem i podawaj na gorąco. Kremowe, rozpływające się w ustach i boskie.