Holenderski piekarnik wiśniowy Clafouti
Dutch Oven Cherry Clafouti to deser na 8 osób. Jedna porcja zawiera 144 kalorie, 3 g białka i 6 g tłuszczu. Za 56 centów za porcję ten przepis pokrywa 4% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis zachwycił 3 osoby. Ten przepis z Foodnetwork wymaga masła, ekstraktu waniliowego, jajek i mleka. Jest to dobra opcja, jeśli stosujesz dietę wegetariańską lakto ovo. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 40 minut. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na łyżkową ocenę 16%. Wynik ten jest raczej zły. Podobne przepisy obejmują Wiśniowe Clafouti Z Wiśniową Glazurą Balsamiczną, (Wiśniowe) Clafouti i Wiśniowe Clafouti.
Instrukcje
Zobacz, jak zrobić ten przepis.
Rozgrzej piekarnik do 400 stopni F lub przygotuj węgiel drzewny do gotowania na świeżym powietrzu, podgrzewając węgle w rozruszniku kominowym, aż będą gorące i popielate.
Posmaruj masłem spód i boki 5-litrowego holenderskiego piekarnika. Jeśli używasz świeżych wiśni, opłucz je, usuń łodygi i wypestkuj je. Jeśli używasz mrożonych, umieść wiśnie na durszlaku i poczekaj, aż całkowicie się rozmrożą przed użyciem. Wyrzucić sok.
Rozłóż wiśnie równomiernie na dnie holenderskiego piekarnika.
W misce wymieszaj jajka z cukrem, aż powstanie piana i rozjaśnienie koloru.
Dodać mleko, wanilię i mąkę i wymieszać do połączenia.
Piec na środkowej półce bez przykrycia przez 30 minut lub do momentu, aż wierzch będzie złocisty, a nóż po włożeniu w środek będzie czysty.
Umieść 18 do 19 węgli na holenderskim stole piekarnika.
Umieść stojak do chłodzenia lub inny stojak z drutu o wysokości co najmniej 2 cali bezpośrednio nad węglami.
Umieść holenderski piekarnik na ruszcie bezpośrednio nad węglami. Przykryj pokrywką i umieść na wierzchu 22 do 23 węgli. Gotuj pod przykryciem przez 25 minut.
Zdejmij pokrywkę i gotuj przez kolejne 5 minut lub do momentu, aż wierzch będzie złocisty, a nóż po włożeniu w środek będzie czysty.
Pozostawić do ostygnięcia na 30 minut przed wyjęciem z holenderskiego piekarnika, pokrojeniem i podaniem.
Polecane wino: Cream Sherry, Port, Moscato Dasti
Kremowe sherry, porto i Moscato d'Asti to świetny wybór do Cherry Clafoutis. Powszechną zasadą łączenia win jest upewnienie się, że wino jest słodsze niż jedzenie. Delikatne desery świetnie komponują się z Moscato d'Asti, orzechowe z kremową sherry, a desery karmelowe lub czekoladowe dobrze komponują się z portem. Możesz spróbować Taittinger Brut La Francaise. Oceniającym podoba się, z oceną 4,3 na 5 gwiazdek i ceną około 45 dolarów za butelkę.
![Taittinger Brut La Francaise]()
Taittinger Brut La Francaise
Szampan ten jest mieszanką około 30 winnic Chardonnay i Pinot Noir, odpowiednio 40% i 60% całości, z kilku zbiorów doskonale dojrzałych winogron.