Grube kotlety schabowe z przyprawionymi jabłkami i rodzynkami
Grube Kotlety Schabowe Z Przyprawnymi Jabłkami i Rodzynkami to bezglutenowe danie główne. Z tego przepisu składają się 4 porcje zawierające 784 kalorie, 30 g białka i 30 g tłuszczu każda. Za 3,97 USD za porcję ten przepis pokrywa 24% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jeśli masz pod ręką brązowy cukier, wodę, jabłka Granny Smith i kilka innych składników, możesz to zrobić. Ten przepis zachwycił 62 osoby. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 2 godzin i 50 minut. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis uzyskał solidny wynik łyżką wynoszący 60%. Podobne przepisy to Dzisiejsza kolacja: Grubo krojone kotlety wieprzowe z jabłkami i cebulą, Kotlety wieprzowe z przyprawionymi jabłkami i Kotlety wieprzowe z jabłkami przyprawionymi klonem.
Instrukcje
Zobacz, jak zrobić ten przepis.
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F.
W misce wymieszaj wodę, brązowy cukier, sól morską, koncentrat soku jabłkowego, ziarna pieprzu i tymianek. Dobrze wymieszaj, aby rozpuścić cukier i sól.
Przenieść mieszaninę do bardzo dużej, zamykanej plastikowej torby. Zanurz kotlety schabowe w zalewie, zamknij torebkę i włóż do lodówki na 2 godziny, aby mięso zmiękło. Nie solić dłużej, gdyż mięso za bardzo się rozpadnie i stanie się papkowate.
Wyjmij kotlety schabowe z solanki i osusz je papierowymi ręcznikami.
Posyp mięso z obu stron solą i pieprzem. Postaw ciężką patelnię na średnim ogniu.
Dodaj 3-litrową kroplę oliwy z oliwek i podgrzej.
Połóż 2 kotlety schabowe na patelni (najprawdopodobniej tylko 2 z tych masywnych kotletów schabowych zmieszczą się wygodnie) i smaż 4 minuty z każdej strony.
Wyjmij kotlety wieprzowe na dużą patelnię do pieczenia; podsmaż pozostałe 2 kotlety i dodaj je do pozostałych na patelni.
Włóż blachę do pieczenia do piekarnika i piecz kotlety przez 30 minut. Wieprzowina jest upieczona, gdy środek jest jeszcze różowy, a temperatura wewnętrzna, mierzona termometrem z natychmiastowym odczytem, wynosi 140–145 stopni F.
Podczas gdy kotlety się gotują, rozpuść masło na czystej patelni na średnim ogniu.
Dodaj jabłka i tymianek i posmaruj masłem; gotuj i mieszaj przez 8 minut, aby nadać im trochę koloru. Wrzuć rodzynki i dodaj sok jabłkowy, mieszając, aby zeskrobać brązowe kawałki. Wymieszaj brązowy cukier, cynamon, goździki i suchą musztardę; doprawić solą i pieprzem. Wyciśnij sok z cytryny, aby pobudzić smak i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut lub do momentu, aż jabłka się rozpadną i zmiękną. Połóż przyprawione jabłka na kotletach wieprzowych.
Polecane wino: Pinot Noir, Chardonnay, Riesling
Kotlety schabowe doskonale komponują się z Pinot Noir, Chardonnay i Riesling. Chardonnay pasuje do prostych kotletów lub kotletów w sosie maślanym lub śmietanowym, wytrawny riesling uzupełnia słodkie dodatki, takie jak musztarda miodowa lub jabłka, a pinot noir to ogólnie bezpieczny wybór do dań wieprzowych. Możesz spróbować Marimar Estate Don Miguel Vineyard Cristina Pinot Noir. Recenzentom podoba się to z oceną 4,9 na 5 gwiazdek i ceną około 48 dolarów za butelkę.
![Winnica Marimar Estate Don Miguel Cristina Pinot Noir]()
Winnica Marimar Estate Don Miguel Cristina Pinot Noir
To wino do starzenia, ale przyjemne do picia już teraz. W złożonym nosie aromaty jeżyn, konfitur śliwkowych i drzewa sandałowego. Podniebienie, szerokie i gładkie, ukazuje idealną równowagę pomiędzy atrakcyjnymi owocami i eleganckim dębem. Żywa kwasowość utrzymuje wino do końca i zapewnia długi potencjał starzenia tego wspaniałego wina.