Grillowana Wołowina Teriyaki
Grillowana wołowina Teriyaki to japoński przepis na 6 osób. To danie główne zawiera 205 kalorii, 26 g białka i 6 g tłuszczu na porcję. Za 2,41 USD za porcję ten przepis pokrywa 15% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jest idealny na Czwarty Lipca. Jest to dostarczane przez Taste of Home. Ten przepis przypadł do gustu 5 smakoszom i kucharzom. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 40 minut. Jeśli masz pod ręką sok ananasowy, sok z cytryny, cebulę i kilka innych składników, możesz to zrobić. Jest to dobra opcja, jeśli stosujesz dietę bezglutenową i bezmleczną. Z wynikiem łyżkowym wynoszącym 52%, to danie jest całkiem dobre. Jeśli podoba Ci się ten przepis, mogą Ci się spodobać także takie przepisy, jak szaszłyki z grillowanej wołowiny teriyaki, grillowana wołowina z sosem teriyaki i kebaby z grillowanej wołowiny teriyaki.
Instrukcje
Nacinaj powierzchnię steku, wykonując płytkie, ukośne nacięcia. W misce wymieszaj bulion, sok ananasowy, sos sojowy, sok z cytryny, miód i imbir.
Wlej 1 szklankę marynaty do dużej zamykanej plastikowej torby; dodaj stek. Zamknij torebkę i obróć do płaszcza; przechowywać w lodówce przez 8 godzin lub przez noc, obracając raz lub dwa razy.
Dodaj cebulę do pozostałej marynaty; przykryć i wstawić do lodówki na 4-6 godzin, kilkakrotnie mieszając.
Odcedzić i wyrzucić marynatę. Używając szczypiec o długich trzonkach, zwilż papierowy ręcznik olejem kuchennym i delikatnie posmaruj ruszt grilla. Grilluj stek pod przykryciem na średnim ogniu przez 8–10 minut z każdej strony lub do momentu, aż mięso osiągnie pożądaną konsystencję (w przypadku mięsa średnio wysmażonego termometr do mięsa powinien wskazywać 145°, średni – 160°, dobrze wysmażony – 170°).
W międzyczasie połóż plasterki cebuli na ruszcie do grillowania lekko posmarowanym olejem kuchennym; umieścić na ruszcie grillowym. Grilluj pod przykryciem na średnim ogniu po 6 minut z każdej strony lub do miękkości. Stek pokrój w poprzek włókien; podawać z grillowaną cebulą.