Gorąca czekolada aztecka
Aztec Hot Chocolate to napój dla 4 osób. Za 2,7 dolara za porcję przepis pokrywa 15% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja zawiera 703 kalorie , 12 g białka i 59 g tłuszczu . 11 osób uznało ten przepis za pyszny i sycący. Jest on dostarczany przez Foodnetwork. Od przygotowania do podania, przepis ten zajmuje około 15 minut . Jeśli masz pod ręką dysk meksykańskiej czekolady, laskę cynamonu, laskę wanilii i kilka innych składników, możesz go zrobić. To dobra opcja, jeśli stosujesz dietę bezglutenową . Ogólnie rzecz biorąc, przepis ten otrzymuje solidną ocenę Spoonacular wynoszącą 60% . Podobne przepisy to Peppermint Hot Chocolate Cupcakes , Belgian Hot Chocolate i Dairy Free Hot Chocolate .
Instrukcje
Zobacz jak przygotować ten przepis.
Gorąca czekolada: w dużym, ciężkim rondlu zagotuj mleko na średnio-wysokim ogniu.
Dodaj czekoladę, papryczkę guajillo, laskę cynamonu i laskę wanilii. Zmniejsz ogień do średnio-niskiego. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, cały czas mieszając, aby uzyskać pianę i całkowicie rozpuścić czekoladę.
Wyjmij z gorącej mieszanki papryczkę chili, laskę wanilii i cynamonu.
Do bitej śmietany: w misce miksera wyposażonego w końcówkę do ubijania lub w dużej szklanej misce miksera ręcznego ubijaj śmietanę, aż powstanie miękka piana.
Dodaj cukier puder i ubijaj na sztywną pianę.
Wlej gorącą czekoladę do kubka. Nałóż kleksa z bitą śmietaną i posyp cynamonem i chili w proszku.