Fiesta Tamales

Fiesta Tamales to danie główne dla 12 osób. Za 1,71 dolara za porcję przepis pokrywa 19% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja tego dania zawiera około 43 g białka , 24 g tłuszczu i łącznie 548 kalorii . Niewiele osób przygotowało ten przepis, ale można powiedzieć, że trafił w dziesiątkę. Ten przepis jest typowy dla kuchni meksykańskiej. To dobra opcja, jeśli stosujesz dietę bezglutenową . Jest on dostarczany przez Taste of Home. Jeśli masz pod ręką olej canolan, kukurydzę, papryczkę chipotle w sosie adobo i kilka innych składników, możesz go przygotować. Od przygotowania do podania, ten przepis zajmuje około 1 godziny i 50 minut . Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, przepis ten otrzymuje ocenę Spoonacular wynoszącą 54% , co jest solidnym wynikiem. Jeśli podoba Ci się ten przepis, mogą Ci się spodobać również takie przepisy jak Tamales z wołowiną, papryczkami paprykowymi i serem ,Tamales z kurczakiem i warzywami w sosie Red Mole i Tamales z kurczakiem i salsą verde .
Instrukcje
W dużej misce połącz masę harina, bulion, salsę, oliwę, kukurydzę, cebulę, przyprawę Sazón i sól; ubijaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykryj i wstaw do lodówki na noc.
Łupiny kukurydzy wsyp do dużej miski, zalej zimną wodą i mocz przez co najmniej 2 godziny.
Tymczasem na dużej patelni podsmaż cebulę na oleju, aż zmięknie; dodaj papryczkę chipotle, czosnek, oregano i kmin; smaż jeszcze 1 minutę.
Dodaj kurczaka i bulion. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 15–20 minut lub do odparowania płynu, od czasu do czasu mieszając.
W przypadku tamales warzywnych odsącz łuski kukurydzy i osusz je.
Połóż łupinę kukurydzy na powierzchni roboczej, węższym końcem skierowanym na zewnątrz.
Nałóż 1/4 szklanki ciasta na połowę foremki znajdującą się najbliżej Ciebie, rozprowadzając ciasto w odległości 2,5 cm od brzegów.
Posyp środek oliwkami i kawałkami sera.
Unosząc jeden długi bok, złóż łuskę na nadzienie tak, aby brzegi się stykały, zamykając nadzienie w łusce. Złóż końce łuski na tamale; zwiąż paskami łuski kukurydzy. Powtórz 11 razy. W przypadku tamales z kurczakiem użyj 1/4 szklanki ciasta na każdą łuskę kukurydzy i 1/4 szklanki mieszanki z kurczakiem. Powtórz 11 razy, składając i związując każdy tamales.
Wyłóż duży koszyk do gotowania na parze czterema łupinami kukurydzy.
Umieść koszyk w garnku żeliwnym nad 2,5 cm wody; ułóż połowę tamales pionowo w koszyku.
Przykryj tamales czterema łuskami kukurydzy. Doprowadź do wrzenia; przykryj i gotuj na parze partiami przez 50-60 minut lub do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od łuski, w razie potrzeby dolewając gorącą wodę do garnka i wymieniając łuski kukurydzy w garnku.
Przed spożyciem usuń łuski.