Farinata z szałwią, oliwkami i cebulą
Need a przystawka wegańska? Farinata z szałwią, oliwkami i cebulą może być niesamowitym przepisem do wypróbowania. Ten przepis służy 6 i kosztuje 33 centów za porcję. Jedna porcja zawiera 201 kalorii, 2G białka, oraz 14g tłuszczu. 53 osoby były pod wrażeniem tego przepisu. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 2 godziny i 5 minut. Udaj się do sklepu i odbierz mąkę z ciecierzycy, sól, oliwki niçoise i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Przynosi ci to Epikurious. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis zarabia spoonacular wynik 40%, co nie jest zbyt wspaniałe. Spróbuj Szałwia Farinata, Szparagi, pomidory i cebula Farinata, oraz Szalotka pieczona na patelni z oliwkami i szałwią dla podobnych receptur.
Instrukcje
Co najmniej 1 godzinę przed zrobieniem farinaty, Ustaw kamień do pizzy na stojaku w górnej trzeciej części piekarnika i rozgrzej piekarnik do 288°.
Ubić razem mąkę z ciecierzycy i wodę, aż będzie gładka, następnie ubić solą i 2 łyżkami oleju.
Odstawić na co najmniej 30 minut w temperaturze pokojowej.
Cebulę ugotować z solą do smaku w 1 łyżce oleju na dużej ciężkiej patelni na umiarkowanym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż złoty, około 10 minut, a następnie ostudzić.
Umieść przyprawioną 10-calową żeliwną okrągłą patelnię na kamieniu do pizzy i podgrzej 10 minut.
Wyjmij patelnię z piekarnika i dodaj 1/2 łyżki oleju, przechylając, aby równomiernie pokryć. Pracując szybko, wymieszaj ciasto i kadzi około 7/8 szklanki (1 szklanka minus 2 łyżki) równomiernie na patelnię (ciasto będzie skwierczeć i zacząć ustawiać prawie natychmiast). Szybko rozrzuć jedną trzecią cebuli, oliwek i liści szałwii na cieście i ostrożnie Przywróć patelnię do kamienia do pizzy. Jeśli używasz piekarnika z wbudowanym brojlerem, piecz 12 minut, a następnie włącz ustawienie piekarnika do pieczenia przez 1 do 5 minut. Jeśli używasz piekarnika z brojlerem pod spodem, piecz 15 minut, a następnie przenieś patelnię do brojlerów na 1 do 2 minut. Krawędzie powinny być złotobrązowe i chrupiące, a góra pokryta złotymi Plamami.
Wsuń farinatę na deskę do krojenia. Zrób jeszcze 2 w ten sam sposób, podgrzewając patelnię 5 minut dla każdej kolejnej farinaty. Połówki farinaty i pokroić w paski.