Dwugodzinny indyk i sos
Dwugodzinny indyk i sos może być tylko głównym daniem, którego szukasz. Ten przepis służy 12 i kosztuje $1.63 za porcję. Jedna porcja zawiera 632 kalorie, 71g białka, oraz 35 g tłuszczu. Ten przepis jest lubiany przez 1 smakoszy i kucharzy. Udaj się do sklepu i podnieś olej roślinny, bulion z kurczaka, cebulę i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Aby zużyć sól można śledzić to danie główne z Przepis Na Jabłko jako deser. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 66%. Ten wynik jest solidny. Spróbuj 2 Godziny Turcja, Prosty pieczony indyk z bogatym sosem indyczym, oraz Miso-natarty Indyk z sosem z indyka dla podobnych receptur.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 232°.
Włożyć cebulę, czosnek i rozmaryn, jeśli jest używany, do pustej jamy indyka.
Umieść indyka w dużej patelni do pieczenia, pierś do góry i posmaruj masłem lub olejem.
Umieść w piekarniku, odsłonięty, i piecz, bez nadzoru, przez 1 godzinę. Ostrożnie wyjmij indyka z piekarnika (zamknij drzwi piekarnika), uważając na parę.
Posmaruj indyka masłem lub sokami. Wróć do piekarnika szybko i zmniejszyć ogień do 204°. piecz kolejne 30 minut, sprawdzając od czasu do czasu soki na patelni. Przykryć folią, jeśli pierś jest zbyt brązowa. Gotuj kolejne 30 minut, dodając wywar, jeśli soki z patelni wyparują.
Indyk robi się, gdy termometr do mięsa włożony w udo zarejestruje 77° i soki będą czyste.
Odstawić na 10 minut (temperatura powinna wzrosnąć o 10 stopni w ciągu 10 minut).
Wyjmij indyka na deskę lub talerz do rzeźbienia. Carve. Cebulę i czosnek wyrzucić z wnętrza indyka. Indyk można zrobić dzień wcześniej i schłodzić przed przegrzaniem, wyrzeźbić lub można go wyrzeźbić 10 minut po odpoczynku.
Jeśli zdecydujesz się na pieczenie i rzeźbienie indyka z wyprzedzeniem lub jeśli chcesz zamrozić porcję indyka na inną okazję, umieść rzeźbionego indyka w płytkim naczyniu do pieczenia, przykryj bulionem, następnie zawiń folią lub umieść naczynie w plastikowej torbie; przechowywać w lodówce do 2 dni lub zamrażać do 1 miesiąca. Gdy będziesz gotowy do podania, rozmrozić, jeśli to konieczne, w lodówce przez okres do 2 dni lub zamrozić na okres do 1 miesiąca. Gdy jesteś gotowy do podania, rozmrozić, jeśli to konieczne, w lodówce, a następnie piec w 177°. piekarnik na 30 do 45 lub do całkowitego ogrzania (lub ciepła w kuchence mikrofalowej).
Podczas gdy Indyk odpoczywa, umieść patelnię na średnim ogniu. Skóra, tłuszcz i soki powinny być pięknym ciemnym brązem, a nie czarnym.
Usunąć wszystkie oprócz 1/2 szklanki tłuszczu. Przechowywać jak najwięcej soków, jak to możliwe.
Mąkę ubić w tłuszcz i gotować, mieszając, aż mąka stanie się jasnobrązowa.
Ubić resztę bulionu i gotować, aż będzie gęsty i aromatyczny, od czasu do czasu mieszając. Odcedzić, jeśli grudka lub jakakolwiek część jest spalona.
Dodaj wodę lub bulion w puszkach lub wywar, jeśli pożądany jest cieńszy SOS.
Dodaj tyle śmietany, ile chcesz. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przedruk za zgodą Nathalie Dupree ' s Comfortable Entertaining autorstwa Nathalie Dupree. © 1998 Viking