Dorsz pieczony w sosie pomidorowo-Feta
Dorsz pieczony w sosie pomidorowo-Feta może być tylko głównym daniem, którego szukasz. Jedna porcja zawiera 330 kalorii, 37g białka, oraz 10 g tłuszczu. Ten przepis służy 4. Na 4,35 zł za porcję, ten przepis okładki 32% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Niewiele osób robiło ten przepis, a 1 powiedziałoby, że trafił w sedno. Mieszanka czosnku, cebuli, fety i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak smaczny. Aby wykorzystać białe wino, można śledzić to danie główne z Białe Wino Mrożony Jogurt jako deser. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 45 minut. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za pescatarian dieta. Z łyżeczką wynik 84%, to danie jest znakomite. Podobne przepisy to Pieczone krewetki w pomidorowym sosie Feta, Pieczone Orzo z krewetkami, sosem pomidorowym i fetą, oraz Kounoupithi (pieczony kalafior z Fetanem i sosem pomidorowym).
Instrukcje
Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu.
Dodać cebulę i podsmażyć do miękkości, o 5-7 protokół.
Dodać płatki czosnku i papryki chili i saute aż pachnące, o minutę.
Dodaj białe wino i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Dodać pomidory, oregano i ouzo i gotować na wolnym ogniu, aż sos po prostu zaczyna gęstnieć, o 15 protokół.
Zdjąć z ognia, wymieszać zioła, fetę i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Filety z dorsza umieścić w naczyniu do pieczenia i zalać sosem pomidorowym.
Piec w rozgrzanym piekarniku 177°, aż ryba zostanie ugotowana, około 10-12 minut. Dorsz będzie gotowany, gdy łatwo się płatkuje i nie jest już półprzezroczysty.
Polecane wino: Pinot Grigio, Gruener Veltliner, Pinot Noir
Cod działa bardzo dobrze z Pinot Grigio, Gruener Veltliner i Pinot Noir. Ryby są tak różnorodne jak wino, więc trudno wybrać wina, które pasują do każdej ryby. Ostre białe wino, takie jak Pinot grigio lub Grüner Veltliner, pasuje do każdej białej ryby o delikatnym smaku. Mięsiste, silnie aromatyzowane ryby, takie jak łosoś i tuńczyk, poradzą sobie nawet z lekkim czerwonym winem, takim jak pinot noir. Ziobaffan Organic Pinot Grigio z oceną 4,6 na 5 gwiazdek wydaje się być dobrym meczem. Kosztuje około 17 dolarów za butelkę.
![Ziobaffa Organic Pinot Grigio]()
Ziobaffa Organic Pinot Grigio
Ziobaffa Organic Pinot Grigio ma świeże, bogate aromaty jabłek i gruszek z nutami cytrusów, które blakną w kwiatowy bukiet, a na podniebieniu jest jasny i świeży o wspaniałych owocowych smakach.ZIOBAFFA Pinot Grigio doskonale komponuje się z szeroką gamą lżejszych dań, zwłaszcza ryb/skorupiaków, drobiu, makaronów w sosie śmietanowym i bardziej miękkich serów. To także idealny aperitif. Mieszanka: 100% Pinot Grigio