Domowy Likier Kawowy
Domowy likier kawowy może być tylko napojem, którego szukasz. Ten przepis służy 10. Obserwujesz swoją figurę? Ten bezglutenowy, przyjazny dla fodmap i wegański przepis ma 98 kalorii, 0g białka, oraz 0g tłuszczu na porcję. Na 1,02 zł za porcję, ten przepis okładki 0% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jeśli masz wodę, grubo zmieloną kawę, ziarno wanilii i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Ten przepis jest lubiany przez 1 smakoszy i kucharzy. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 12 godzin i 45 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 6%. Ten wynik jest bardzo zły (ale nadal można go naprawić). Spróbuj Domowy Likier Kawowy, Likier kawowy domowej spiżarni, oraz Domowy Likier Kawowy-Bez Cukru dla podobnych receptur.
Instrukcje
Umieścić fusy kawy w 2-filiżanki miarki lub mały dzbanek, dodać 1 3/4 szklanki wody, i mieszać do połączenia. Przykryć folią i pozostawić w temperaturze pokojowej przez co najmniej 12 godzin i do 1 dnia.Wyłóż sitko o drobnych oczkach ze standardowym filtrem do kawy i zamontuj je na średniej misce. Pracując partiami, powoli wlewaj kawę do filtra, aż cała ciecz przejdzie przez sitko (kawa przejdzie powolnym strumieniem; nie wymuszaj jej); zatrzymaj się, gdy dotrzesz do ciał stałych na dnie dzbana—nie wlewaj ich. Wyrzucić podłoże i zawartość Sitka.
Przenieść kawę do pojemnika 1-quart i odstawić na bok.
Pozostałą 1/2 szklanki wody i cukru umieścić w małym rondlu na dużym ogniu i doprowadzić do gotowanego na wolnym ogniu, mieszając do rozpuszczenia cukru.
Wyjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej, około 30 minut.
Dodaj schłodzony syrop i rum do pojemnika z kawą. Za pomocą noża podzielić fasolę wanilii na pół wzdłuż i zeskrobać nasiona z fasoli, dodać zarówno nasiona, jak i strąk do mieszanki kawy (upewnij się, że strąk jest zanurzony) i wymieszać, aby połączyć. Szczelnie przykryj pojemnik i pozostaw go w temperaturze pokojowej w chłodnym, ciemnym miejscu przez co najmniej 2 tygodnie, wstrząsając raz w tygodniu.