Cytrynowo-szałwiowy Pieczony kurczak z sosem z szałwii
Cytrynowo-szałwiowy Pieczony kurczak z sosem szałwiowym jest bezmleczne przepis z 4 porcjami. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 32G białka, 25 g tłuszczu, oraz w sumie 387 kalorii. Na 1,61 zł za porcję, ten przepis okładki 16% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Najlepiej sprawdza się jako danie główne i odbywa się w ok. 1 godzina i 22 minuty. Przynosi wam to moje przepisy. Jeśli masz pod ręką sól, kurczaka, mąkę i kilka innych składników, możesz to zrobić. Aby wykorzystać cytryny można śledzić to danie główne z Blackberry Lemon Chess Pie z miodowym sosem Jumbleberry. Jak wygrałem Konkurs SF Food Wars-Pie or Die jako deser. Z łyżeczką wynik 45%, to danie jest całkiem dobre. Spróbuj Kurczak Pieczony Z Cytryną I Szałwią, Cytryna Szałwia Pieczony Kurczak, oraz Kurczak pieczony z cytryną i szałwią dla podobnych receptur.
Instrukcje
. Skórkę zetrzeć z cytryn na równą 1 łyżkę stołową.
1 cytrynę przeciąć na pół; drugą cytrynę zarezerwować do innego użycia.
Połącz skórkę cytryny i czosnek w małej misce, dobrze mieszając.
Usunąć i wyrzucić podroby i szyję z kurczaka. Przyciąć nadmiar tłuszczu. Zaczynając od jamy szyi, rozluźnij skórę od piersi, wkładając palce, delikatnie naciskając między skórę a mięso. Mieszankę czosnkową wcierać pod rozluźnioną skórę.
Umieścić 1 gałązkę szałwii pod skórą z każdej strony piersi. Delikatnie przycisnąć skórę, aby zabezpieczyć. Podnieś końcówki skrzydeł w górę i na plecach; włóż pod kurczaka.
Umieścić połówki cytryny i pozostałe 4 gałązki szałwii w jamie. Wiązać nogi razem ze sznurkiem kuchennym.
Umieścić kurczaka na stojaku brojlerów patelni pokrytej sprayem do gotowania.
Posypać 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Włóż termometr do mięsistej części uda, upewniając się, aby nie dotknąć kości.
Piec w temperaturze 400 przez 1 godzinę lub aż termometr zarejestruje co najmniej 165 lub do pożądanego stopnia doness.
Przełożyć na talerz; przykryć folią.
Umieść plastikową torebkę z zamkiem błyskawicznym wewnątrz szklanej miarki o pojemności 2 filiżanek.
Wlać kapie z patelni do worka, rezerwując rumiane kawałki na dnie patelni.
Pozostawić krople 10 minut (tłuszcz wzrośnie do góry). Uszczelnij torbę i ostrożnie odetnij 1 dolny róg.
Spuścić kapiące naczynia z worka do miarki, zatrzymując się, zanim warstwa tłuszczu osiągnie otwarcie. Rezerwa 1 łyżka tłuszczu; wyrzucić pozostały tłuszcz.
Dodać tyle bulionu do kapieli do równej 1 1/4 szklanki; dodać zarezerwowane 1 łyżka tłuszczu i mąki, mieszając trzepaczką do gładkiej.
Wlać mieszaninę bulionu do patelni brojlerów. Gotować na średnim ogniu 5 minut lub aż gruby, skrobanie patelni poluzować rumiane kawałki.
Wyjąć z ognia; wymieszać pozostałą 1/4 łyżeczki soli, pozostałą 1/4 łyżeczki pieprzu i mieloną szałwię.
Usuń i wyrzuć cytrynę i szałwię z jamy kurczaka. Ostrożnie usuń i wyrzuć skórę z gałązek kurczaka i szałwii z piersi, rezerwując mieszankę czosnku.
Rozłóż mieszankę czosnkową na kurczaku.
Kurczaka pokroić w ćwiartki.
Podawać kurczaka z sosem.