Curry z kurczaka z kokosem i tamaryndowcem
Curry z kurczaka z kokosem i tamaryndowcem może być tylko bezglutenowe i bezmleczne przepis, którego szukałeś. Na 2,83 zł za porcję, ten przepis okładki 28% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. To danie główne ma 485 kalorii, 47g białka, oraz 25 g tłuszczu na porcję. Ten przepis służy 10. Jeśli masz ml może krem kokosowy, sok z limonki, bulion z kurczaka, i kilka innych składników na rękę, można to zrobić. Ten przepis jest typowy dla kuchni indyjskiej. 215 ludzie zrobili ten przepis i zrobić go ponownie. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godzina i 20 minut. Jest dostarczany przez BBC Good Food. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 92%. Ten wynik jest doskonały. Jeśli podoba Ci się ten przepis, spójrz na te podobne przepisy: Curry Z Ryb Tamaryndowca, Rybne Curry z Tamaryndowcem, oraz Curry z pomidorami i tamaryndowcem.
Instrukcje
Włożyć kurczaka do dużej miski, dodać sok z limonki, pieprz i kurkumę i dobrze wymieszać. (Najlepiej używać do tego rękawiczek, ponieważ kurkuma plami palce.) Odstawić na 1 godz.
Rozgrzać olej na dużej patelni, wrzucić nasiona gorczycy, a następnie świeże liście curry (jeśli używasz suszonych liści, dodaj je później z pomidorami) i smażyć, aż uwolni ciepły, orzechowy aromat około 30 sekund.
Dodaj cebulę, połóż na pokrywce i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, aż topi się miękko, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć pokrywkę, podgrzać, dodać czosnek i imbir i smażyć przez 1 min, aż wytworzy aromat. Wymieszać z papryką i kontynuować gotowanie przez kolejne 30 sekund.
Dodaj pomidory, bulion i cukier (i suszone liście curry, jeśli używasz). Gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż sos zgęstnieje i zmniejszy się o jedną trzecią.
Piekarnik do 180C / 160C wentylator / Gaz
W międzyczasie usmaż kurczaka.
Na patelni rozgrzać 6 łyżek oleju i gotować partiami na złoty kolor. Możesz potrzebować trochę dodatkowego oleju. Trzymaj ciepło.
Wlać nadmiar oleju z patelni i dodać chochlę z wodą, a następnie łyżką zeskrobać wszystkie soki przed dodaniem do sosu pomidorowego.
Kurczaka włożyć do głębokiej puszki do pieczenia lub żaroodpornej zapiekanki i polać sosem. Przykryć folią i gotować w piekarniku przez 15 minut, aż kurczak będzie miękki. Z wierzchu sosu zetrzeć olej.
Wyjąć kawałki kurczaka z puszki i przenieść do naczynia do serwowania.
Wlać sos na patelnię i doprowadzić do duszenia. Wymieszaj miąższ tamaryndowca, mleko kokosowe i połowę kremu kokosowego. Dostosuj smak dodając więcej cukru lub tamaryndowca. Polać kurczaka sosem, skropić pozostałą śmietaną kokosową, a przed podaniem rozsypać kolendrą.
Polecane wino: Gruener Veltliner, Riesling, Sparkling Rose
Indian w menu? Spróbuj sparować z Gruener Veltliner, Riesling i Sparkling rosé. Najlepsze wino do indyjskich potraw będzie w zależności od dania, oczywiście, ale te typy mogą być podawane schłodzone i mają trochę słodyczy, aby uzupełnić pikanterię i złożone smaki szerokiej gamy tradycyjnych potraw. Możesz spróbować Nigl Freiheit Gruner Veltliner. Recenzenci bardzo lubią to z 4.7 z 5 gwiazdek i cena około 18 dolarów za butelkę.
![Nigl Freiheit Gruner Veltliner]()
Nigl Freiheit Gruner Veltliner
#48 Wine Spectator Top 100 2018Uroczy nos, aromaty żółtych jabłek, delikatny owocowy charakter, lekko lepka, żywa i ładnie zintegrowana kwasowość, idzie dobrze, pikantne i pikantne odcienie mineralne w wykończeniu.