Ciasto czekoladowe z sosem pomarańczowo-karmelowym

Need a bezglutenowy i przyjazny dla fodmap deser? Czekoladowe ciasto suflet z pomarańczowym sosem karmelowym może być niesamowity przepis, aby spróbować. Ten przepis sprawia, że 10 porcji z 418 kalorii, 5G białka, oraz 31 g tłuszczu każdy. Na 1,02 zł za porcję, ten przepis okładki 9% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis od Epicurious ma 1 fanów. Jeśli masz walenckie pomarańcze, masło, drobny cukier granulowany i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 23%. Ten wynik jest raczej zły. Spróbuj Karmelowy Imbirowy Deser Sufletowy Z Sosem Z Białej Czekolady Wolfberry, Suflet czekoladowo-pomarańczowy likierowy z sosem czekoladowym, oraz Suflet z ciasta francuskiego z kremem o zapachu pomarańczy, kandyzowanymi orzechami pekan i karmelowym sosem maślanym dla podobnych receptur.
Instrukcje
Umieść małą patelnię wypełnioną do połowy gorącą wodą w dolnej trzeciej części piekarnika (aby zapewnić wilgoć podczas pieczenia), a następnie rozgrzej piekarnik do 163°. Posmaruj 10-calową patelnię sprężynową i spód linii okrągłym papierem pergaminowym lub woskowym. Papier maślany.
Masło i czekoladę rozpuścić w ciężkim rondlu na małym ogniu, mieszając, a następnie zdjąć z ognia. Ubić razem żółtka, 1/3 szklanki cukru i 1/2 łyżeczki soli w dużej misce z mikserem elektrycznym, aż gęsta i blada, a wstążki tworzą się po podniesieniu trzepaczki, około 6 minut. Ubij białka ze średnią prędkością z oczyszczonymi bijakami w innej dużej misce, aż po prostu utrzymają miękkie szczyty. Stopniowo dodawać 1/3 szklanki cukru, ubijając, aż białka tylko trzymać sztywne szczyty. Wymieszać ciepłą mieszaninę czekolady do mieszaniny żółtka, aż dobrze połączone. 1/4 białek wymieszać z mieszaniną czekolady, aby rozjaśnić, a następnie delikatnie, ale dokładnie złożyć pozostałe białka.
Wlać ciasto na patelnię springform i piec w środku piekarnika (nie umieszczaj patelni springform na patelni z gorącą wodą), aż tester włożony do środka wyjdzie z okruchami przylegającymi, około 1 godziny (skorupa utworzy się i pęknie na wierzchu ciasta, gdy się piecze).
Przełożyć do stojaka i ostudzić 10 minut (ciasto "opróżni się", gdy ostygnie). Ostrożnie obrócić cienki nóż wokół krawędzi ciasta, a następnie usunąć stronę patelni. Fajne ciasto na dnie patelni 30 minut, a następnie odwrócić na inny stojak lub talerz.
Zdejmij dno patelni, a następnie ostrożnie odklej pergamin. Odwróć ciasto na talerz.
Zdjąć skórkę z 2 pomarańczy i przyciąć biały pestkę ze skórki.
Skórkę pokroić w dość cienkie paski, aby zmierzyć 1/4 szklanki. Wycisnąć sok z 3 pomarańczy i przecedzić przez drobne sito. Odmierz 1 szklankę soku.
Pozostałą 1/2 szklanki cukru gotować w suchym ciężkim rondlu na umiarkowanym ogniu, bez zakłóceń, aż zacznie się topić. Nadal gotować, mieszając od czasu do czasu widelcem, aż cukier stopi się w głęboki złoty karmel.
Dodać skórkę i gotować, mieszając, aż pachnące, o 15 sekund. Odchylić patelnię i ostrożnie wlać sok (karmel stwardnieje i energicznie paruje). Gotować na umiarkowanie małym ogniu, mieszając, aż karmel się rozpuści, a następnie ostudzić SOS.
Podawać ciasto z sosem pomarańczowym.
* Zalecamy zrobienie tego ciasta 1 dzień wcześniej, aby umożliwić rozwój smaków. Przechowywać schłodzone, pokryte folią. Doprowadzić do temperatury pokojowej przed podaniem.