Chrupiąca, Delikatna pieczona kaczka z sosem wiśniowo-rozmarynowym
Przepis na chrupiącą, delikatną pieczoną kaczkę z sosem wiśniowo-rozmarynowym można zrobić w około 5 godzin i 40 minut. Ten bezglutenowy przepis serwuje 4 i kosztuje 4,81 zł za porcję. Jedna porcja tego dania zawiera około 67g białka, 226g tłuszczu i w sumie 2367 kalorii. Jeśli masz pod ręką szalotkę, sok z cytryny, czosnek i kilka innych składników, możesz to zrobić. 248 osób było pod wrażeniem tego przepisu. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis zarabia wynik spoonacular 95%, co jest super. Jeśli podoba Ci się ten przepis, możesz również polubić przepisy takie jak Chrupiąca, Delikatna pieczona kaczka z sosem wiśniowo-rozmarynowym, Pieczona Kaczka Z Suszonym Sosem Wiśniowym, oraz Soczysta Faszerowana Pieczona Kaczka Z Balsamicznym Sosem Wiśniowym.
Instrukcje
Zobacz, jak zrobić ten przepis.
Rozgrzej piekarnik do 300 stopni F.
Opłucz kaczkę wewnątrz i na zewnątrz i osusz. Odetnij nadmiar tłuszczu z szyi i jamy, odetnij końcówki skrzydeł i wyrzuć.
Wymieszaj 1 łyżkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu w małej misce i posyp ptaka wewnątrz i na zewnątrz. Za pomocą noża do obierania wykonaj dziesiątki szczelin w skórze i tłuszczu (uważając, aby nie przekłuć mięsa) po obu stronach i wszystkich częściach ptaka.
Połóż pierś kaczki do góry na ruszcie na brytfannie i piecz przez 1 godzinę. Wyjmij ptaka z piekarnika, przełóż na półmisek i ostrożnie spuść tłuszcz z patelni do miarki (otrzymasz od 2 do 3 filiżanek). Włóż kaczkę na patelnię, ponownie nakłuj nożem, obróć piersią do dołu i piecz jeszcze godzinę. Powtarzaj co godzinę, piecząc kaczkę łącznie przez 4 1/2 godziny.
Podczas gdy kaczka się gotuje, przygotuj sos: w małym rondelku podgrzej 1 łyżkę tłuszczu z kaczki na średnim ogniu i gotuj szalotki do miękkości, około 4 minut.
Dodaj czosnek i gotuj, aż będzie pachnący, 1 minutę.
Dodaj wiśnie, wywar, konfitury, miód i rozmaryn i gotuj na wolnym ogniu, aż lekko zgęstnieje, około 10 minut.
Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny, zawiruj w maśle i posmakuj soli i pieprzu. Odłóż na bok, aż kaczka będzie gotowa.
Po 4 1/2 godziny pieczenia obróć temperaturę piekarnika do 350 stopni F, po raz ostatni nakłuj skórkę kaczki, ponownie Posol skórę i włóż ptaka do piekarnika piersią do góry. Piecz przez 30 minut, aż skórka ładnie się zrumieni.
Wyjmij z piekarnika, namiot folią i odstaw na 20 minut. Delikatnie podgrzej sos na małym ogniu. Pokrój kaczkę, połóż kawałki na półmisku i podawaj z sosem.
Polecane wino: Cream Sherry, Port, Moscato Dasti
Kremowa Sherry,Port i Moscato d ' Asti to świetny wybór na chrupiące. Powszechną zasadą parowania wina jest upewnienie się, że wino jest słodsze niż jedzenie. Delikatne desery dobrze komponują się z Moscato d ' Asti, orzechowe desery z kremową sherry, a karmelowe lub czekoladowe desery dobrze komponują się z Porto. Możesz spróbować NV Johnson Estate Cream Sherry. Recenzentom podoba się to z oceną 5 na 5 gwiazdek i ceną około 19 dolarów za butelkę.
![NV Johnson Estate Cream Sherry]()
NV Johnson Estate Cream Sherry
Bardzo aromatyczny z nutami orzecha laskowego, wanilii i odrobiną dębu, a następnie słodkimi rodzynkami i odrobiną drożdży. Czyste trwałe wykończenie. Dobrze teraz, ale wynagrodzi tych, którzy pozwolą mu się zestarzeć"". Ulubiony napój przed posiłkiem. Rozważ to z orzechami przed obiadem jako aperitif lub po kolacji z deserem, zwłaszcza czekoladkami i deserami na bazie owoców. Również wspaniałe w zimne popołudnia, podawane z biscotti do zanurzenia w ""włoskim stylu"". "