Chrupiące ciepłe sezamowe mochi z karmelem XO
Przepisów na desery nigdy za wiele, więc wypróbuj Crispy Warm Sesame Mochi z XO Caramel. Obserwujesz swoją sylwetkę? Ten bezglutenowy przepis zawiera 1061 kalorii , 10 g białka i 52 g tłuszczu na porcję. Za 2,26 USD za porcję ten przepis pokrywa 14% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis jest przeznaczony dla 8 osób. 1 osoba przygotowała ten przepis i zrobi go ponownie. Udaj się do sklepu i kup kleistą mąkę ryżową, sól, wodę i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut . Tylko nielicznym osobom naprawdę smakowało to japońskie danie. Z wynikiem łyżkowym wynoszącym 40% , to danie nie jest takie super. Jeśli szukasz podobnych przepisów, wypróbuj Mochi Donut (chrupiące i ciągnące się pączki Pon de Ring) , ciepłą sałatkę z sezamem i ciepłą sałatkę z bakłażana z sezamem i szalotką .
Instrukcje
W misce wymieszaj mąkę ryżową, skrobię pszenną, cukier, masło i sól.
Mieszamy i następnie dodajemy wrzącą wodę. Wymieszaj łyżką, a następnie ugniataj rękoma na gładką masę. Zwilż ręce i uformuj z ciasta kulki o średnicy 1 cala, które następnie obtocz w nasionach sezamu.
W dużym rondlu postaw cukier i wodę na dużym ogniu i zamieszaj. Doprowadzić do wrzenia bez mieszania i gotować, wciąż bez mieszania, aż cukier zmieni kolor na ciemnobrązowy karmel. Nie mieszaj w żadnym momencie po umieszczeniu garnka na kuchence, gdyż cukier zacznie się krystalizować.
Dodaj śmietanę i sól i gotuj, aż zredukują się o jedną czwartą.
Dodaj brandy, gdy sos będzie już prawie gotowy.
Włóż do rondla wystarczającą ilość oleju sojowego, aby sięgała 3 cale po bokach patelni i podgrzej do 350 stopni F. Opuść kulki mochi do oleju i smaż na złoty kolor, około 4 minuty.
Odsączyć na papierowym ręczniku.
Podawać na talerzu z ciepłym karmelem w misce z sosem do maczania obok.
Ten przepis został dostarczony przez profesjonalnych szefów kuchni i został zmniejszony w porównaniu z przepisem zbiorczym dostarczonym przez restaurację. Szefowie kuchni Food Network Kitchens nie testowali tego przepisu we wskazanych proporcjach, dlatego nie możemy składać żadnych deklaracji co do wyników.
Polecane wino: Cream Sherry, Japoński Sos Sezamowy, Sauvignon Blanc, Riesling, Wino Porto, Moscato Dasti, Gewurztraminer, Chenin Blanc
Mochi w menu? Spróbuj połączyć z kremowym sherry, sake i sauvignon blanc. Powszechną zasadą łączenia win jest upewnienie się, że wino jest słodsze niż jedzenie. Delikatne desery świetnie komponują się z Moscato d'Asti, orzechowe z kremową sherry, a desery karmelowe lub czekoladowe dobrze komponują się z portem. Kremowa sherry NV Solera z oceną 4,5 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym wyborem. Kosztuje około 17 dolarów za butelkę.
![Kremowe sherry NV Solera]()
Kremowe sherry NV Solera
Kremowe sherry Solera ma olśniewający bursztynowy i głęboki miedziany odcień. Aromaty toffi i orzechów pekan, aromaty słodko solonych orzechów i brązowych przypraw niosą ze sobą złożony karmelowy akcent. Słodkie wejście prowadzi do zaokrąglonego, bujnego, umiarkowanie pełnego podniebienia z długim, aromatycznym finiszem.