Cha Ca Thang Long: wietnamska ryba koperkowa z kurkumą
Przepis Cha Ca Thang Long: Wietnamski koperek ryba z kurkumą może zaspokoić swoje Wietnamskie pragnienie w około 45 minut. Ten bezmleczny i pescatariański przepis służy 6 i kosztuje 4,12 zł za porcję. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 32G białka, 27 g tłuszczu, oraz w sumie 849 kalorii. 21 osób było zadowolonych, że wypróbowali ten przepis. Sprawdza się jako dość drogie danie główne. Mieszanka chiles, galangal, cukier palmowy i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Aby zużyć sól koszerną, można śledzić to danie główne z Niskotłuszczowe Ciasto Okruchowe (Koszerno-Mleczne) jako deser. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 79%. Ten wynik jest dobry. Podobne przepisy to Wietnamska Kurkuma z makaronem ryżowym, koperkiem i Nuoc Cham, Wietnamska Tilapia z kurkumą i koperkiem, oraz Wietnamska Tilapia Z Kurkumą I Koperkiem.
Instrukcje
Przygotowanie galangal: oczyścić kawałek galangal i usunąć wszelkie zabrudzenia. Korzeń galangalu obrać krawędzią łyżki, pokroić w plasterki i pokroić w paski julienne. Odstawić.Przygotowanie ryby: umyć rybę i osuszyć przy użyciu ręczników papierowych.
Pokrój filety na prostokątne patyczki o grubości 1 cala.
Umieścić w płytkim naczyniu. Przyprawić rybę cebulą w proszku, 2 ząbkami czosnku, kurkumą w proszku, szalotką, galangalem, cukrem palmowym i czerwonym chili w proszku. Dobrze rzucaj.
Skropić 1 łyżką oleju. Marynować rybę nie dłużej niż 30 minut.Poklep rybę do sucha jeszcze raz i usuń wilgoć. Doprawić koszerną solą.
Przenieść kilka paluszków rybnych na raz na talerz. Używając drobnego sitka z siatki, posyp trochę mąki (jeśli jest używana) paluszkami rybnymi i strząśnij nadmiar mąki.Gotowanie ryby koperkowej: na patelni rozgrzać olej i smażyć pozostały czosnek na złoty kolor.
Czosnek wyjąć i odstawić. Gdy olej ma ładny czosnkowy smak, delikatnie potrząśnij nadmiar mąki z każdego patyczka rybnego jeszcze raz.
Umieść rybę w oleju, upewniając się, że paluszki rybne nie stykają się ze sobą. Potrząśnij patelnią, aby upewnić się, że ryba nie przykleja się do dna patelni i że jest całkowicie pokryta olejem. Gotować przez około 2-3 minuty (w zależności od grubości steku), aż lekko złoty, Odwróć każdy kawałek (używam pałeczki, które uważam za łatwiejsze do manewrowania; można użyć Tokarki ryb szczelinowych) i smażyć drugą stronę przez kolejne 2-3 minuty, aż chrupiące i lekko rumiane. Potrząśnij jeszcze raz patelnią.
Połóż paluszki rybne na ręczniku papierowym. Powtarzaj, aż wszystkie patyczki będą used.In ta sama patelnia, dodać zieloną cebulę i kliny cebuli. Smażyć na złoty kolor.
Dodaj połowę ilości świeżego koperku, wymieszaj i gotuj przez minutę, aż będzie pachnący. Powrót paluszki rybne i smażony czosnek na patelni. Doprawić mżawką sosu rybnego. i przykryć pozostałym koperkiem. Wyłączyć ogień i posypać orzeszkami ziemnymi. Potrząśnij patelnią, aby wszystkie smaki mieszały się ze sobą. Dostosuj seasoning.To sprawdź "doneness", przeciąć patyk rybny na pół; kolor wnętrza powinien być biały i nieprzezroczysty. Jeśli jest jeszcze jasne, aby przezroczyste, umieścić go z powrotem na patelni.Czas montażu: w misce połączyć sałatę, zioła Wietnamskie i ogórek. Dobrze rzucaj.Kiedy będziesz gotowy do podania, umieść zielenie w każdej misce.
Dodaj makaron z wermiszelem i top z rybą koperku i kilka plasterków pieprzu chile (jeśli jest używany).
Podawać na ciepło z limonką, plasterkami zielonych chiles i tradycyjnym sosem do zanurzania pasty krewetkowej Hanoi (mm ruc, który smakuje bardzo mocno-napiszę przepis w weekend)lub nc mm na boku.Tradycyjnie to danie jest również podawane z czarnymi krakersami ryżowymi z sezamem.Ciesz się szklanką schłodzonego napoju imbirowego i trawy cytrynowej.Bon apptit!
Polecane wino: Pinot Grigio, Gruener Veltliner, Pinot Noir
Ryba w menu? Spróbuj sparować z Pinot Grigio, Gruener Veltliner i Pinot Noir. Ryby są tak różnorodne jak wino, więc trudno wybrać wina, które pasują do każdej ryby. Ostre białe wino, takie jak Pinot grigio lub Grüner Veltliner, pasuje do każdej białej ryby o delikatnym smaku. Mięsiste, silnie aromatyzowane ryby, takie jak łosoś i tuńczyk, poradzą sobie nawet z lekkim czerwonym winem, takim jak pinot noir. Jednym z win, które można spróbować jest Zind-Humbrecht Calcaire Pinot Gris. Ma 4,7 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 46 dolarów.
![Zind-Humbrecht Calcaire Pinot Gris]()
Zind-Humbrecht Calcaire Pinot Gris
Jasny żółty / złoty kolor, dość jasny. Wspaniały dymny aromat, typowy dla tego winogrona na wapieniu w Alzacji(brak nowego dębu w naszych winach, po prostu bardzo długi całkowity kontakt z osadem). Niektóre lekkie redukcyjne aromaty, które rzeczywiście pasują do stylu suchego Pinot-Gris. Podniebienie jest bogate i kremowe, o aksamitnej konsystencji, ale w pełni suche. Jest to łatwe wino do picia teraz, ponieważ nie ma zbędnej wagi. Wykończenie jest ładne i okrągłe, ale w pełni suche. Złożona mieszanka wapienia zapewnia doskonałą równowagę kwasową i pewną wagę. W ciągu najbliższych kilku lat powinno się ono bardzo dobrze rozwijać.