Brownies z masłem orzechowym i karmelem
Wirowane Brownies z Masłem Orzechowym i Karmelem to amerykański deser. Jedna porcja zawiera 274 kalorie, 4 g białka i 18 g tłuszczu. Za 45 centów za porcję ten przepis pokrywa 6% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis służy 24 osobom. Jeśli masz pod ręką jajka, brązowy cukier muscavado, espresso w proszku i kilka innych składników, możesz to zrobić. Ten przepis przygotowało 13 osób i zrobiłoby to jeszcze raz. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 2 godzin i 20 minut. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis uzyskał niezbyt wysoką ocenę łyżką wynoszącą 21%. Jeśli szukasz podobnych przepisów, wypróbuj Ciasteczka z masłem i karmelem, Krówki z masłem orzechowym i Ciasteczka i śmietankę z masłem orzechowym.
Instrukcje
Zobacz, jak zrobić ten przepis.
Doprowadzić śmietankę do wrzenia na małym ogniu w małym rondlu.
Połącz cukier i wodę w małym rondlu na dużym ogniu i gotuj, nie mieszając, aż uzyska bursztynowy kolor. Powoli dodawaj ciepłą śmietanę, aż będzie gładka i gotuj przez 1 minutę.
Zdejmij z ognia i wymieszaj masło orzechowe, syrop kukurydziany, sól morską i 1/8 łyżeczki ekstraktu waniliowego, aż masa będzie gładka.
Przenieść do miski i pozostawić do ostygnięcia, aż zgęstnieje w temperaturze pokojowej, około 30 minut.
Umieść stojak na środku piekarnika i rozgrzej piekarnik do 325 stopni F. Wyłóż blachę do pieczenia o wymiarach 9 na 13 cali folią, pozostawiając zwis na wąskich końcach. Spryskaj folię i patelnię sprayem zapobiegającym przywieraniu.
Połącz masło, niesłodzoną czekoladę, 2 uncje gorzkiej czekolady i proszek espresso w średniej misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą.
Rozpuść czekoladę na małym ogniu, często mieszając, aż będzie gładka.
Zdjąć z ognia i lekko ostudzić, około 5 minut.
W dużej misce ubij jajka, oba cukry, wanilię i sól, aż masa będzie gładka.
Wymieszaj roztopioną mieszaninę czekolady, aż się połączy. Zdrap boki miski. W 2 porcjach dodać mąkę (ciasto będzie gęste). Wymieszaj pozostałe 4 uncje posiekanej gorzkiej czekolady.
Połowę ciasta wyłóż na przygotowaną formę i wygładź wierzch. Używając łyżki, upuść porcje połowy karmelu z masłem orzechowym co 2 cale na wierzch ciasta. Ostrożnie dodaj resztę ciasta i wygładź karmel. Wygładź wierzch i posyp pozostałym karmelem. Za pomocą noża do masła obracaj ciasto, aby uzyskać marmurkowy efekt.
Piec, aż wierzch się zetnie, ale nadal będzie miękki, a brzegi będą napęczniałe i zaczną odchodzić od boków patelni, około 23 do 25 minut. Wykałaczka włożona w środek nadal będzie lepka (odważ się! – niedopieczenie ciastek to jeden z sekretów ich puszystej konsystencji).
Przenieś patelnię na kratkę, aby całkowicie ostygła.
Aby uzyskać ładne kawałki, włóż patelnię do lodówki na około 20 minut przed pokrojeniem ciasteczek. Za pomocą folii wyjmij kawałek brownie z formy. Ostrożnie zdejmij folię i połóż brownie na dużej desce do krojenia. Dużym, ostrym nożem pokrój ciasteczka na 48 kwadratów. (Ciasteczka można przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej, do 3 dni; można je również zamrozić, dobrze zapakowane, do 2 tygodni.)
Polecane wino: Cream Sherry, Port, Moscato Dasti
Kremowe sherry, porto i Moscato d'Asti to moje ulubione ciasteczka. Powszechną zasadą łączenia win jest upewnienie się, że wino jest słodsze niż jedzenie. Delikatne desery świetnie komponują się z Moscato d'Asti, orzechowe z kremową sherry, a desery karmelowe lub czekoladowe dobrze komponują się z portem. Możesz spróbować Medici Ermete Concerto Lambrusco Reggiano. Recenzentom podoba się to z oceną 5 na 5 gwiazdek i ceną około 23 dolarów za butelkę.
Medici Ermete Koncert Lambrusco Reggiano
Intensywnie rubinowa czerwień z przyjemnymi aromatami, które są trwałe i owocowe. Wytrawne, ale jednocześnie owocowe. Na podniebieniu miękkie i świeże.