Baklava Orzechowa
Baklavan z orzechów laskowych jest Wegetariańskie deser. Ten przepis służy 12. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 8G białka, 41 g tłuszczu, oraz w sumie 615 kalorii. Na 1,07 zł za porcję, ten przepis okładki 16% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Mieszanka cukru, wody, masła i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 3 godziny i 30 minut. Ten przepis jest typowy dla kuchni middl eastern. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 43%. Ten wynik jest solidny. Spróbuj Baklava Pistacjowo-Orzechowa, Baklava Czekoladowo-Orzechowa, oraz Baklava Czekoladowo-Orzechowa dla podobnych receptur.
Instrukcje
Masło 9-na-13-calowe naczynie do pieczenia.
Rozłóż orzechy laskowe na blasze do pieczenia i piec, aż pachnące i skórki blister, o 12 protokół.
Przenieść orzechy laskowe do ręcznika kuchennego do całkowitego ostygnięcia. Rub orzechy razem w ręczniku, aby poluzować skórki; nie martw się, jeśli niektóre nie są całkowicie obrane.
Przełożyć obrane orzechy laskowe do robota kuchennego, dodać 1/4 szklanki cukru i pulsować, aż drobno posiekane.
Wyłożyć ciasto na powierzchnię roboczą i przeciąć stos na pół w poprzek; należy mieć 2 stosy prostokątów 8 na 12 cali. Przykryj 1 stos arkuszy phyllo lekko wilgotnym ręcznikiem papierowym i folią.
Warstwę pozostałej filo w przygotowanym naczyniu do pieczenia, lekko szczotkując każdy arkusz roztopionym masłem.
Rozłóż drobno posiekane orzechy laskowe na filo w równej warstwie. Przykryć pozostałą filo, lekko szczotkując każdy arkusz roztopionym masłem i oszczędzając najładniejsze 2 lub 3 arkusze na wierzchnią warstwę.
Wierzch baklavy równomiernie posmarować masłem i lekko docisnąć, aby ją zagęścić.
Używając linijki i ostrego noża do parkowania, przeciąć baklavę wzdłuż na 2-calowe paski, a następnie przeciąć paski po przekątnej, tworząc diamenty.
Baklavę upiec na złoty kolor, około 25 minut. Obrócić piekarnik do 300 i kontynuować pieczenie, aż baklava jest rumiane, o 30 minut dłużej.
Przenieść naczynie do pieczenia na stojaku. Przeprowadź nóż przez nacięcia, aby upewnić się, że diamenty są oddzielone.
W małym rondlu, połączyć pozostałe 1 3/4 szklanki cukru z wodą i doprowadzić do wrzenia. Dusić przez 5 minut, mieszając, aby rozpuścić cukier. Wymieszać z sokiem z cytryny.
Wlać gorący syrop równomiernie na baklavę i pozostawić do ostygnięcia przez co najmniej 1 godzinę przed podaniem.