100-procentowy chleb pełnoziarnisty
Chleb 100-procentowo pełnoziarnisty może być właśnie tym chlebem, którego szukasz. Obserwujesz swoją sylwetkę? Ten wegetariański przepis bez nabiału i lakto ovo zawiera 218 kalorii, 10 g białka i 4 g tłuszczu na porcję. Ten przepis służy 16 osobom. Za 33 centy za porcję ten przepis pokrywa 14% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 33 osoby uznały ten przepis za przepyszny i satysfakcjonujący. Jeśli masz pod ręką siemię lniane, miód, płatki owsiane i kilka innych składników, możesz to zrobić. Jest dostarczany przez Allrecipes. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 3 godzin i 30 minut. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis uzyskał 45% wyniku, co jest dobrym wynikiem. 50-procentowy pełnoziarnisty chleb na zakwasie, najlepsza mieszanka szlaków! 100% surowy – pełen białka i 100% pełnoziarnisty chleb z cukinii są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Do dużej miski wlej ciepłą wodę i miód i mieszaj, aż miód się rozpuści.
Posyp drożdże wierzchnią część płynu i odstaw, aż drożdże zaczną bąblować i utworzą kremową warstwę, około 10 minut.
W misce wymieszaj mąkę pełnoziarnistą, gluten, nasiona lnu, mączkę lnianą, płatki owsiane, nasiona sezamu, komosę ryżową, nasiona słonecznika i sól, aż nasiona zostaną równomiernie rozproszone.
Do masy drożdżowej wlać mąkę, dodać olej kokosowy i wszystko wymieszać. Ciasto wyłóż na blat posypany mąką i ugniataj, aż będzie gładkie i sprężyste, około 15 minut. Pozwól ciastu odpocząć przez 15 minut, a następnie wyrabiaj przez kolejne 10 minut.
Z ciasta uformuj kulę, włóż do miski wysmarowanej oliwą i kilkakrotnie obróć ciasto, aby pokryło się olejem. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość, od 30 do 45 minut.
Nasmaruj tłuszczem 2 formy do pieczenia chleba o wymiarach 9 x 5 cali. Ciasto zagnieść, pokroić na 2 części. Z każdego kawałka uformuj bochenek, włóż go do foremek, łączeniem do dołu i przykryj foremki folią spożywczą.
Odstawić do podwojenia objętości, około 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F (175 stopni C).
Piec bochenki w nagrzanym piekarniku, aż bochenki staną się złocistobrązowe, a przy stukaniu będą wydawać głuchy dźwięk, co trwa od 30 do 35 minut.
Pozostawić do ostygnięcia na patelniach na około 10 minut przed wyjęciem, aby zakończyć studzenie na stojakach.