Zupa ze szparagów, cytryny i mięty
Zupa ze szparagami, cytryną i miętą to bezglutenowy, bezmleczny, paleolityczny i wegetariański przepis na 2 porcje. Za 3,22 USD za porcję ten przepis pokrywa 24% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja tego dania zawiera około 15 g białka , 13 g tłuszczu i łącznie 244 kalorie . Ten przepis zachwycił 13 osób. Najlepiej sprawdza się jako danie główne, a jego przygotowanie zajmuje około 35 minut . Jest idealny na zimę . Jest dostarczany przez Allrecipes. Mieszanka szalotki, skórki cytryny, oliwy z oliwek i kilku innych składników wystarczy, aby ten przepis był tak pyszny. Z wynikiem łyżkowym wynoszącym 93% , to danie jest wspaniałe. Podobne przepisy to Sorbet cytrynowo-miętowy ,Przyprawione klopsiki jagnięce z sosem jogurtowo-cytrynowo-miętowym i Katalońska zupa pomidorowo-cukiniowa z miętą i prażonymi migdałami .
Instrukcje
Odetnij końcówki 6 włóczni szparagów, około 1 1/2 cala od góry; zachować do dekoracji później. Pozostałe szparagi pokroić na kawałki.
Rozgrzej oliwę z oliwek w garnku do zupy na średnim ogniu; smaż i mieszaj szalotkę na gorącym oleju, aż zmięknie, około 3 minuty.
Dodaj posiekane szparagi; doprawić miętą, solą i pieprzem. Gotuj, aż szparagi będą lekko miękkie, około 3 minut.
Wlać bulion z kurczaka do mieszanki szparagów; doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż szparagi będą miękkie, od 12 do 15 minut. Wymieszaj skórkę z cytryny.
Zmiksuj zupę za pomocą ręcznego blendera lub robota kuchennego, aż będzie gładka.
Zagotuj w małym garnku lekko osoloną wodę; gotuj końcówki szparagów we wrzącej wodzie, aż zmienią kolor na jasnozielony, około 2 minut. Odcedź końcówki szparagów i przelej je pod zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
Udekoruj zupę końcówkami szparagów i jajkiem na twardo.