Ugotuj książkę: ciasto czekoladowe bez mąki
Ten przepis służy 12. Obserwujesz swoją figurę? Ten bezglutenowy przepis ma 527 kalorii, 7G białka, oraz 40 g tłuszczu na porcję. Na 1,68 zł za porcję, ten przepis okładki 11% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 5 ludzie zrobili ten przepis i zrobi to ponownie. Jeśli masz półsłodką czekoladę, mocną kawę, ciężką śmietanę i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 35%. Ten wynik nie jest taki niesamowity. Spróbuj Ugotuj książkę: ciasto czekoladowe, Gotuj książkę: łatwe małe ciasto czekoladowe Nemesis, oraz Ugotuj książkę: ciasto morelowe dla podobnych receptur.
Instrukcje
Umieść stojak w dolnej trzeciej części piekarnika; rozgrzej do 163°. W międzyczasie, aby ciasto, ułóż dno patelni sprężynowej papierem do pieczenia; nasmaruj boki. Ustaw patelnię na szerokim arkuszu folii o dużej wytrzymałości; owiń folię po bokach patelni bez jej Rozdarcia. Ustaw patelnię w większej patelni do pieczenia lub na patelni do pieczenia. Doprowadzić czajnik wody do wrzenia.
Korzystnie za pomocą ręcznego miksera, ubijaj jajka z dużą prędkością, aż objętość jaj podwoi się do około 1 kwarty, około 5 minut. Jeśli musisz użyć wytrzymałego miksera, użyj nasadki trzepaczki i prędkości 6 i ubijaj do tej samej głośności, co zajmie mniej więcej tyle samo czasu. Roztopić czekoladę i masło, z kawą lub likierem, jeśli jest używany. W dużej żaroodpornej misce, Ustaw na patelni z ledwo gotującą się wodą lub w kuchence mikrofalowej na średniej (50 procent) mocy, często mieszając przez 4 do 6 minut lub aż mieszanina będzie gładka i ciepła (około 46°).
Złóż jedną trzecią pianki jajecznej do mieszaniny czekolady za pomocą dużej gumowej szpatułki, aż tylko kilka smug jajka są nadal widoczne. Złóż połowę pozostałej piany w ten sam sposób. Złóż pozostałą pianę do ciasta, aż do całkowitego włączenia.
Zeskrobać ciasto na przygotowaną formę sprężynową; wygładzić powierzchnię. Ustaw patelnię do pieczenia na stojaku piekarnika; wlej tyle wrzącej wody do patelni, aby zbliżyć się do połowy boku formy sprężynowej.
Piec, aż ciasto lekko wzrośnie, krawędzie dopiero zaczynają się ustawiać, cienka szkliwiona skorupa (jak brownie) uformowała się na powierzchni, a natychmiastowy termometr odczytu włożony do połowy środka ciasta rejestruje 140 ° F,20 do 25 minut.
Wyjmij formę sprężynową z łaźni wodnej; Ustaw na stojaku z drutu i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Przykryć i przechowywać w lodówce na noc do mellow. Ciasto można przechowywać pod przykryciem i w lodówce do 4 dni.
Aby zrobić sos, jeśli używasz mrożonych malin, odcedzić je i zarezerwować sok.
Umieść świeże lub odsączone mrożone jagody w misce robota kuchennego. Pulsuj krótko, ale nie dopóki nie będzie idealnie gładka. Przecieru nacisnąć przez sitko, aby usunąć nasiona.
W razie potrzeby dodaj trochę zarezerwowanego soku. Jeśli przecier wydaje się zbyt cierpki, osłodzić go do smaku. Przykryć i przechowywać w lodówce aż do podania.
Około 30 minut przed podaniem usuń boki springform pan, Odwróć ciasto na arkusz woskowanego papieru, odklej pergaminową wkładkę i obróć ciasto z prawej strony na półmisku.
Aby służyć, w razie potrzeby przesiać ciasto lekko z cukrem pudrem. Ubij śmietanę z wanilią i 2 łyżeczkami cukru lub więcej do smaku, aż będzie prawie sztywny.
Podawać cienkie plastry na basenie z sosem malinowym z odrobiną bitej śmietany na wierzchu.