Strata z karmelowym jabłkiem
Przygotowanie Caramel Apple Strata zajmuje około 1 godziny i 10 minut od początku do końca. Za 1,2 dolara za porcję otrzymujesz deser dla 12 osób. Jedna porcja tego dania zawiera około 9 g białka , 17 g tłuszczu i łącznie 599 kalorii . Udaj się do sklepu i kup masło, syrop kukurydziany, sok z cytryny i kilka innych rzeczy, aby przygotować je już dziś. 811 osób przygotowało ten przepis i zrobiłoby go ponownie. Będzie hitem na Twojej imprezie Halloween . Jest on dostarczany przez Taste of Home. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że przepis ten zasługuje na ocenę Spoonacular wynoszącą 47% . Ta ocena jest solidna. Podobne przepisy to Breakfast Strata , Cheese and Leek Strata i Farmer's Strata with Kale and Tomatoes .
Instrukcje
W małym rondelku wymieszaj brązowy cukier, masło i syrop kukurydziany. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, stale mieszając. Gotuj i mieszaj przez 2 minuty lub do zgęstnienia. Odstaw.
W małej misce wymieszaj jabłka, sok z cytryny, cukier i przyprawę do ciasta. Ułóż połowę kromek chleba w natłuszczonej formie do pieczenia o wymiarach 13x9 cali. Nałóż jabłka na chleb; skrop połową sosu karmelowego.
Posyp orzechami pekan; przykryj resztą pieczywa.
W dużej misce wymieszaj jajka, mleko, sól i wanilię.
Zalej wierzch. Przykryj i schłódź na noc. Przykryj i schłódź resztę sosu karmelowego.
Wyjmij strata z lodówki 30 minut przed pieczeniem. Rozgrzej piekarnik do 350°.
Piec bez przykrycia przez 50–55 minut lub do momentu, aż nóż włożony blisko środka będzie czysty.
Odczekać 10 minut przed pokrojeniem.
W małym naczyniu nadającym się do kuchenki mikrofalowej podgrzewaj sos bez przykrycia przez 1–2 minuty lub do momentu, aż będzie dobrze podgrzany.