Smażony kurczak na patelni z sosem z czarnego pieprzu
Przepis na kurczaka smażonego na patelni z sosem z czarnego pieprzu można przygotować w około 55 minut. Ten przepis jest przeznaczony dla 6 osób i kosztuje 86 centów za porcję. Jedna porcja zawiera 462 kalorie, 22 g białka i 15 g tłuszczu. To bardzo przystępny cenowo przepis dla fanów kuchni południowej. Kilku osobom naprawdę smakowało to danie główne. Ten przepis wypróbowało i polubiło 18 osób. Jeśli masz pod ręką bulion z kurczaka, grubą koszerną sól i pieprz, pieprz cayenne i kilka innych składników, możesz go przygotować. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis uzyskał całkiem niezły wynik łyżką wynoszący 60%. Podobne przepisy obejmują smażonego kurczaka z boczkiem i sosem śmietanowym z pieprzu, stek z chińskiej papryki (smażona wołowina z cebulą, papryką i sosem z czarnego pieprzu) i stek z chińskiej papryki (smażona wołowina z cebulą, papryką i sosem z czarnego pieprzu) .
Instrukcje
Oprósz kurczaka solą i pieprzem i odłóż na bok.
Na płytki talerz przesiej mąkę, dopraw pieprzem cayenne, solą i pieprzem. Odłożyć na bok.
Wlać olej rzepakowy do dużej żeliwnej patelni na głębokość 3/4 cala.
Rozgrzej olej na średnim ogniu, aż termometr do smażenia włożony do oleju wskaże temperaturę 375 stopni F. Rozłóż w pobliżu brązowe papierowe torby lub kilka warstwowych ręczników papierowych, aby odsączyć kurczaka.
Zaczynając od ciemnego mięsa, po kawałku, dodawaj kurczaka do przyprawionej mąki i obtaczaj w panierce. Wstrząsnąć, aby usunąć nadmiar mąki. Kawałek po kawałku dodawaj kurczaka do gorącego oleju. Olej nie powinien całkowicie przykrywać kurczaka. (Nie przepełniaj patelni; może to być niebezpieczne i skutkować rozmoknięciem kurczaka.)
Smażyć kawałki, obracając je raz lub dwa razy, aż powłoka będzie złotobrązowa ze wszystkich stron, od 10 do 14 minut. Zmniejsz ogień do średniego i przykryj patelnię. Kontynuuj gotowanie, aż kurczak będzie całkowicie ugotowany, a soki po nakłuciu nożem będą klarowne, kolejne 10–15 minut. (Termometr z natychmiastowym odczytem umieszczony w udzie powinien wskazywać 170 stopni F.)
Wyjmij i osusz kurczaka na brązowych papierowych torebkach lub ręcznikach papierowych.
Zdejmij patelnię z ognia. Ostrożnie wylej większość tłuszczu do metalowej miski lub puszki, pozostawiając 2 do 3 łyżek stołowych na patelni z przyrumienioną bułką tartą. Zmniejsz ogień do bardzo niskiego.
Dodaj 4 łyżki pozostałej mąki użytej do panierowania kurczaka. Wymieszaj drewnianą łyżką i smaż, często mieszając, aż do złotego koloru, około 3 minut.
Dodać mleko i bulion lub wodę. Gotuj, często mieszając, aż sos będzie gładki i gęsty, aby pokryć grzbiet łyżki.
Dodaj czubatą szczyptę czarnego pieprzu. Posmakuj i dopraw solą.
Sos podawaj z ryżem i kurczakiem.
Polecane wino: Riesling, Wino Musujące, Zinfandel
Smażony kurczak można łączyć z Rieslingiem, winem musującym i Zinfandelem. Ogólnie rzecz biorąc, istnieje kilka zasad, które pomogą Ci połączyć wino z południowymi potrawami. Przyjazny dla żywności riesling lub białe wino musujące będzie pasować do wielu smażonych potraw, a zinfandel świetnie komponuje się z daniami z grilla. Możesz spróbować SA Prum Essence Riesling. Oceniającym podoba się, z oceną 4,3 na 5 gwiazdek i ceną około 14 dolarów za butelkę.
![SA Prum Esencja Riesling]()
SA Prum Esencja Riesling
Kolor blado złoty. Aromatyczny, o zapachu moreli i brzoskwini. Wytrawne o aromatach świeżych owoców, doskonale zrównoważone pikantną kwasowością i mineralnym charakterem. Ciesz się samo lub z szeroką gamą lekkich przekąsek i dań z owoców morza.