Smażony kurczak
Przepisów na dania główne nigdy nie jest za dużo, więc wypróbuj smażonego kurczaka. Ten przepis służy 4 osobom. Jedna porcja zawiera 503 kalorie , 41 g białka i 31 g tłuszczu . Za 1,74 USD za porcję ten przepis pokrywa 22% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis jest typowy dla kuchni południowej. 351 osób uznało ten przepis za pyszny i satysfakcjonujący. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 40 minut . Mieszanka sproszkowanego czosnku, tłuszczu roślinnego, mąki i kilku innych składników wystarczy, aby ten przepis był tak pyszny. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Z wynikiem łyżkowym wynoszącym 73% , to danie jest solidne. Użytkownicy, którym spodobał się ten przepis, polubili także : Jamajski Jerk Chicken, Fried Banan and Coconut Macadamia Fried Quinoa , Cook the Book: Chicken Kara-age, AKA Japanese Fried Chicken i Cook the Book: Chicken Kara-age, AKA Japanese Fried Chicken .
Instrukcje
Zobacz, jak zrobić ten przepis.
Kawałki kurczaka włóż do plastikowego pojemnika i zalej maślanką. Przykryj i przechowuj w lodówce przez 12 do 24 godzin.
Rozpuść taką ilość tłuszczu (na małym ogniu), aby sięgała zaledwie 1/3 cala w górę 12-calowej żeliwnej patelni lub ciężkiej patelni. Gdy skrócenie upłynni, podnieś temperaturę do 325 stopni F. Nie pozwól, aby olej przekroczył 325 stopni F.
Odcedź kurczaka na durszlaku.
Połączyć sól, paprykę, czosnek w proszku i pieprz cayenne. Obficie dopraw kurczaka tą mieszanką. Obtocz kurczaka w mące i strząśnij jej nadmiar.
Połóż kurczaka skórą do dołu na patelni. Połóż uda na środku, a piersi i nogi wokół krawędzi patelni. Olej powinien sięgać do połowy wysokości patelni. Smaż kurczaka na złoty kolor z każdej strony, około 10 do 12 minut na stronę. Co ważniejsze, temperatura wewnętrzna powinna wynosić około 180 stopni. (Pamiętaj, aby co kilka minut monitorować temperaturę tłuszczu.)
Odsącz kurczaka na ruszcie nad blachą. Nie osuszaj, kładąc kurczaka bezpośrednio na ręcznikach papierowych lub brązowych papierowych torebkach. Jeśli musisz przytrzymać kurczaka przed podaniem, przykryj go luźno folią, ale unikaj trzymania go w ciepłym piekarniku, szczególnie jeśli jest to piekarnik gazowy.