Pieczony kurczak z pomarańczą, cytryną i imbirem
Pieczony kurczak z pomarańczą, cytryną i imbirem może być tylko głównym daniem, którego szukasz. Ten jaskiniowiec, bezglutenowy, bezmleczny i pierwotny przepis służy 4 i kosztuje 2,48 zł za porcję. Jedna porcja zawiera 684 kalorie, 34g białka, oraz 47 g tłuszczu. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 45 minut. Mieszanka oliwy z oliwek, pieczenie kurczaka, sól i pieprz, i garść innych składników są wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis tak pyszne. Aby zużyć oliwę z oliwek można śledzić to danie główne z Smażony Banan, Granolan i jogurt Parfait jako deser. Ogólnie ten przepis zarabia solidna łyżeczka wynik 70%. Podobne przepisy to Pomarańczowy Imbir Kurkuma Cały Pieczony Kurczak, Meyer Lemon Blood Orange Glazurowany Pieczony Kurczak, oraz Mandarynka Sałatka szpinakowa pomarańczowa z kurczakiem i sosem cytrynowo - miodowo-imbirowym.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 350ºF.
Cytrynę pokroić w ćwiartki. Przetrzyj zewnętrzną część kurczaka jedną z ćwiartek cytrynowych, a następnie wyrzuć. W małej misce wymieszać skórki cytryny i pomarańczy oraz 1 łyżkę startego imbiru. Rub tę mieszaninę równomiernie w jamie.
Umieść ćwiartki cytryny i pomarańczy wewnątrz ptaka.
Umieść kurczaka na stojaku na patelni do pieczenia.
Posypać solą i pieprzem. W pustej teraz małej misce połącz roztopioną margarynę lub oliwę z oliwek, soki z cytryny i pomarańczy, miód i pozostałe 2 łyżki imbiru.
Umieść kurczaka w piekarniku i piecz, fastrygując mieszaniną soku z cytrusów co najmniej 4 razy podczas gotowania, aż soki będą jasne, gdy udo zostanie przebite nożem, około 1 godziny.
Przełożyć na półmisek i odstawić na 10 do 15 minut. Pokrój kurczaka.
Dekoruj pomarańczowymi odcinkami.
Odmiana: zamiast soku z cytryny Użyj 4 łyżek soku z granatu.
Cucina Ebraica: smaki włoskiej kuchni żydowskiej