Pieczony Indyk
Pieczony indyk to bezglutenowy, pierwotny i przyjazny dla fodmap przepis z 18 porcjami. To danie główne ma 238 kalorii, 31g białka, oraz 12g tłuszczu na porcję. Na 57 centów za porcję, ten przepis okładki 14% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba była zadowolona, że wypróbowali ten przepis. Jest ona dostarczana przez Betty Crocker. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 5 godzin i 30 minut. Jest idealny do Święto Dziękczynienia. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis zarabia spoonacular wynik 39%, co jest raczej złe. Podobne przepisy to Pieczony indyk z pekanem, kiełbasą i kasztanowym farszem i pieczoną szalotką, Prosty pieczony indyk z bogatym sosem indyczym, oraz Pieczony Indyk.
Instrukcje
Wybierz indyka, który jest pulchny i mięsisty z gładką, wilgotną skórą. Skóra powinna być kremowa. Wycięte końce kości powinny być koloru różowego do czerwonego.
Jeśli indyk jest zamrożony, rozmrozić go powoli w lodówce lub w zimnej wodzie lub szybko w kuchence mikrofalowej, zgodnie ze wskazówkami producenta. Indyk ważący od 8 do 12 funtów rozmrożi się w ciągu około 2 dni w lodówce. Indyk ważący od 20 do 24 funtów rozmrożi się w ciągu około 5 dni w lodówce. Cały indyk można bezpiecznie rozmrozić w zimnej wodzie. Pozostawić indyka w oryginalnym opakowaniu, bez łez i dziur.
Umieść w zimnej wodzie, umożliwiając 30 minut na funt do rozmrażania i często zmieniaj wodę.
Wyjąć opakowanie podrobów (żołądek, serce i szyja), jeśli są obecne, z jamy szyi indyka i wyrzucić. Przepłucz jamę lub wnętrze indyka zimną wodą; osusz papierowymi ręcznikami. Pocierać wnękę indyka lekko solą w razie potrzeby, ale nie solą wnęki, jeśli będziesz farsz indyka.
Wypchaj indyka tuż przed pieczeniem,nie przed czasem. Najpierw wypełnij obszar kości żyłkowej (szyję) farszem. Przymocuj skórę szyi do tyłu indyka szaszłykiem. Złóż skrzydła na plecach, aby końcówki się dotykały. Napełnij lekko jamę ciała farszem; nie Pakuj farszu, ponieważ rozszerzy się podczas pieczenia. Włóż pałeczki pod pasek skóry na ogonie, lub związać lub szpikulec pałeczki do ogona.
Włożyć indyka, pierś do góry, na stojaku na płytkiej patelni do pieczenia.
Posmarować roztopionym masłem lub margaryną. Nie jest konieczne dodawanie wody ani Przykrywanie indyka. Włóż żaroodporny termometr do mięsa, aby końcówka była w najgrubszej części uda i nie dotykała kości. Postępuj zgodnie z harmonogramem przybliżonego czasu pieczenia.
Umieść namiot z folii aluminiowej luźno nad indykiem, gdy zacznie się złocić. Po wykonaniu dwóch trzecich, przeciąć opaskę lub wyjąć szaszłyk trzymający pałeczki perkusyjne; pozwoli to na gotowanie wewnętrznej części ud.
Piecz, aż termometr wskaże 74° (dla całego indyka) i podudzia poruszają się łatwo po podniesieniu lub skręceniu. Termometr umieszczony w środku farszu powinien być165°F. po zakończeniu indyka wyjmij go z piekarnika i pozostaw na 15 minut, aby uzyskać najłatwiejsze rzeźbienie. Trzymaj indyka pokrytego folią aluminiową, aby pozostał ciepły.