Pieczone kotlety jagnięce z szalotką, pomidorami i sosem z oliwek

Pieczone kotlety jagnięce z szalotką, pomidorami i sosem z oliwek mogą być dobrym przepisem na poszerzenie zestawu przepisów na danie główne. Ten przepis służy 4 osobom. Jedna porcja tego dania zawiera około 87 g białka, 47 g tłuszczu i łącznie 899 kalorii. Za 7,03 USD za porcję ten przepis pokrywa 46% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis przypadł do gustu 1 smakoszom i kucharzom. Udaj się do sklepu i kup oliwę z oliwek, rosół z kurczaka, pietruszkę i kilka innych rzeczy, które przygotujesz dzisiaj. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godziny i 25 minut. Jest to dobra opcja, jeśli stosujesz dietę bezglutenową. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Z wynikiem łyżkowym wynoszącym 71%, to danie jest solidne. Podobne przepisy obejmują miętowe kotlety jagnięce z karmelizowaną szalotką, ruszt jagnięcy z pieczonym sosem pomidorowym i udziec jagnięcy pieczony w ziołach z warzywami i sosem.
Instrukcje
Zobacz, jak zrobić ten przepis.
Czosnek posiekaj i rozgnieć z solą. W małej misce wymieszaj pastę czosnkową, rozmaryn, pieprz i 2 łyżki oleju. Kotlety jagnięce osusz. Zarezerwuj 1 łyżkę rozmarynu na sos, a pozostałą część równomiernie wetrzyj w kotlety. Kotlety jagnięce można przygotować do tego momentu na 1 dzień wcześniej i schłodzić pod przykryciem. Schłodź zarezerwowany rozmaryn pod przykryciem.
Rozgrzej piekarnik do 425 stopni F.
Szalotkę i pomidory przekrój wzdłuż na ćwiartki i w misce wymieszaj z 2 łyżkami oliwy, tymiankiem, mielonym czosnkiem, cukrem oraz solą i pieprzem do smaku. Ułóż pomidory przekrojonymi stronami do góry, w 1 warstwie na płytkiej blasze do pieczenia z szalotką i piecz w piekarniku przez 30 minut. Oliwki przepołowić i wypestkować. Podczas gdy warzywa się pieczą, na 12-calowej patelni żaroodpornej rozgrzej pozostałą łyżkę oleju na umiarkowanie dużym ogniu, aż będzie gorąca, ale nie dymiąca, i smaż kotlety na złoty kolor, około 2 minuty z każdej strony.
Zmniejsz temperaturę do 375 stopni F. Włóż kotlety do górnej jednej trzeciej części piekarnika. Piecz warzywa do miękkości i karmelizacji, około 20 minut. Piecz kotlety przez 10 do 15 minut w przypadku średnio rzadkiego.
Kotlety Tansfer wyłożyć na talerz i odstawić w ciepłe miejsce.
Dodaj wino do patelni z zarezerwowanym rozmarynem i gotuj, zeskrobując brązowe kawałki, 1 minutę. Gotuj mieszaninę, aż zredukuje się do około 1/4 szklanki.
Dodaj bulion i gotuj mieszaninę, aż zmniejszy się do około 3/4 szklanki, około 5 minut.
Gdy kotlety się ugotują, wlej sos mięsny z naczynia na patelnię i zagotuj.
Masło pokroić na kawałki i dodać je wraz z oliwkami do sosu. Wiruj patelnię, aby dodać masło i gotuj, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawić jus solą i pieprzem oraz wymieszać z natką pietruszki. Kotleciki ułożyć na półmisku z pomidorami i szalotką. Posmaruj każdą porcję sosem łyżką.