Medaliony wieprzowe
Potrzebujesz dania głównego bezglutenowego i bezmlecznego ? Medaliony wieprzowe mogą być spektakularnym przepisem do wypróbowania. Ten przepis pozwala na przygotowanie 8 porcji, każda zawiera 310 kalorii , 26 g białka i 11 g tłuszczu . Za 1,58 USD za porcję przepis ten pokrywa 19% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis z Foodnetwork ma 1 fanów. Jeśli masz pod ręką marmoladę pomarańczową, sok pomidorowo-warzywny, miód i kilka innych składników, możesz to zrobić. Od przygotowania do podania przepis ten zajmuje około 4 godzin . Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, przepis ten otrzymuje ocenę Spoonacular wynoszącą 53% , co jest dobrym wynikiem. Jeśli podoba Ci się ten przepis, mogą Ci się spodobać również przepisy takie jak Medaliony wieprzowe w stylu kubańskim , Medaliony z kurczaka i sałatka owocowa oraz Medaglioni Di Polentan E Prosciutto Al Forno – Pieczone medaliony z polenty z szynką .
Instrukcje
Zobacz jak przygotować ten przepis.
Posyp wieprzowinę solą i pieprzem. W naczyniu do pieczenia wymieszaj 1/2 szklanki sosu teriyaki z octem jabłkowym, sosem imbirowym, sokiem pomarańczowym i czosnkiem.
Dodaj wieprzowinę i dobrze ją pokryj marynatą. Przykryj i schłódź w lodówce przez 3 godziny lub do 24 godzin.
Następnego dnia rozgrzej piekarnik do 175°C.
Rozgrzej oliwę z oliwek w dużej, ciężkiej patelni.
Wyjmij polędwiczki z marynaty i włóż je do gorącego oleju. Obsmaż ze wszystkich stron, a następnie włóż wieprzowinę z powrotem do naczynia do pieczenia z marynatą.
Dodaj posiekaną czerwoną cebulę do patelni, podsmaż, aż stanie się przezroczysta, a następnie dodaj ją do naczynia do pieczenia. Przykryj naczynie do pieczenia luźno folią i piecz przez 20 minut.
W małej misce wymieszaj pozostałą 1/4 szklanki sosu teriyaki z miodem, marmoladą i sokiem pomidorowo-warzywnym. Po upływie 20 minut wyjmij wieprzowinę z piekarnika, zdejmij folię i bardzo ostrym nożem zrób głębokie nacięcia w mięsie.
Wlać sos miodowy do tych nacięć i na mięso. Pokroić nieobrane pomarańcze na kawałki o grubości 1/4 cala w poprzek i ułożyć plasterki na wierzchu i bokach polędwicy. Włożyć mięso z powrotem do piekarnika i piec bez przykrycia, aż plasterki pomarańczy zaczną się zwijać, około 15 dodatkowych minut.
Wyjmij mięso z piekarnika i odstaw na 10 minut, zanim pokroisz je na medaliony.
Przełożyć na półmisek i podawać.