Linguine cytrynowe
Lemon Linguine może być właśnie daniem głównym, którego szukasz. Ten przepis przeznaczony jest dla 6 osób i kosztuje 89 centów za porcję. Jedna porcja tego dania zawiera około 25 g białka, 23 g tłuszczu i łącznie 772 kalorie. 3 osoby uznały ten przepis za pyszny i satysfakcjonujący. Mieszanka soli, linguine, świeżo zmielonego pieprzu i garść innych składników wystarczy, aby ten przepis był tak pyszny. Od przygotowania do talerza ten przepis zajmuje około 18 minut. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Z wynikiem łyżkowym wynoszącym 60%, to danie jest dobre. Jeśli podoba Ci się ten przepis, mogą Ci się spodobać również takie przepisy, jak Lemon Linguine, Lemon Linguine i Cukiniowo-cytrynowy linguine.
Instrukcje
Napełnij wodą prawie największy garnek jaki masz i zagotuj. Kiedy przyjaciele przychodzą na lunch, podgrzej wodę do wrzenia, zanim przyjdą, w przeciwnym razie będziesz nerwowo czekać, aż garnek się zagotuje, a rzekomo szybki lunch będzie coraz później. Doprowadzić wodę do wrzenia, przykryć i wyłączyć palnik.
Zwykle zostawiam dodanie soli do czasu, aż woda zagotuje się po raz drugi. Ale niezależnie od tego, jak to zrobisz, dodaj sporo soli. Kiedy bulgotanie stanie się zachęcająco gwałtowne, włóż makaron. Często zamykam pokrywkę na chwilę, żeby makaron ponownie się zagotował, ale nie odwracaj się do niego plecami i dobrze wymieszaj widelcem do makaronu lub czymkolwiek innym, aby uniknąć nawet podejrzeń, że lepkość po zdjęciu pokrywki.
Następnie zajmij się sosem, upewniając się, że ustawiłeś minutnik na około minutę krócej niż czas podany na opakowaniu makaronu.
Do miski dodać żółtka, śmietanę, parmezan, skórkę z całej cytryny i sok z połowy, sól i dobrze zmielony pieprz, ubić widelcem. Nie chcesz, żeby było puszyste, po prostu połączone. Smak. Jeśli chcesz, żeby był bardziej cytrynowy, to oczywiście dodaj więcej soku.
Gdy minutnik się wyłączy, spróbuj, aby ocenić, jak blisko jest makaronu. Radzę trzymać się przy kuchence, żeby nie przegapić tego punktu. Nie spiesz się jednak. Wszyscy tak bardzo chcą ugotować makaron al dente, że czasami makaron nie jest wystarczająco ugotowany. Nie chcesz tutaj absolutnie żadnej kredowości. A linguine (przynajmniej tak mi się wydaje) nie ulega rozgotowaniu tak szybko, jak inne długie makarony. Ma to oczywiście sens, ponieważ pasma „małych języczków” są gęstsze niż kształty płaskich wstążek.
Tak czy inaczej, jak tylko makaron będzie wyglądał na gotowy, odlej szklankę płynu z gotowania, odcedź makaron, a następnie zdejmij z ognia wrzuć go z powrotem do garnka lub przełóż do sprawnie podgrzanej miski, wrzuć masło i mieszaj i obracaj, aby upewnić się, że masło się roztopiło, a makaron był nim cały pokryty. Każde pasmo będzie tylko słabo błyszczące, bo masła jest niewiele, a makaronu całkiem sporo. Jeśli chcesz dodać więcej, zrób to; dobre masło to najlepszy aromat, najlepsza konsystencja i najlepszy środek poprawiający nastrój.
Kiedy będziesz zadowolony, że makaron jest pokryty miękką warstwą masła, dodaj mieszankę jajeczną i dobrze obróć w niej makaron, dodając trochę płynu z gotowania, jeśli wydaje się trochę suchy (tylko 2 łyżki stołowe – nie nie chcę mokrego bałaganu – i to dopiero po tym, jak uznamy, że sos został już dodany).
Posyp natką pietruszki i podawaj teraz, teraz, teraz.