kurczak w czerwonych pomarańczach
Kurczak Blood Orange to bezglutenowe i podstawowe danie główne. Z tego przepisu wychodzą 4 porcje zawierające 302 kalorie, 26 g białka i 17 g tłuszczu każda. Za 1,65 USD za porcję ten przepis pokrywa 14% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis z Allrecipes ma 12 fanów. Mieszanka połówek piersi kurczaka, cebuli, soli i pieprzu oraz garść innych składników wystarczy, aby ten przepis był tak pyszny. Od przygotowania do talerza ten przepis zajmuje około 12 godzin i 45 minut. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis uzyskał solidny wynik łyżką wynoszący 53%. Ciasto Funtowe z Ricottą z nadzieniem z czerwonych pomarańczy, bitą śmietaną i polewą z mascarpone i kawałkami kandyzowanych czerwonych pomarańczy, sałatka z czerwonych pomarańczy + imbir i winegret z czerwonych pomarańczy Cayenne oraz ciasteczka z ricottą z czerwonych pomarańczy z polewą z czerwonych pomarańczy są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Umieść piersi z kurczaka w naczyniu do pieczenia. Wyciśnij sok z 2 czerwonych pomarańczy nad kurczakiem. Marynować od 12 do 24 godzin; odcedzić i wyrzucić zużytą marynatę.
Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Każdą pierś z kurczaka doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Obsmaż kurczaka na rozgrzanym oleju z obu stron, około 4 minut na stronę; przełożyć na talerz i przykryć folią aluminiową.
Rozpuść masło na czystej patelni na średnim ogniu. Gotuj i mieszaj cebulę i czosnek na roztopionym maśle, aż cebula stanie się przezroczysta, a czosnek zacznie brązowieć, około 5 minut. Wymieszaj sok z 3 krwistych pomarańczy, bulion z kurczaka, białe wino i pietruszkę. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Włóż ponownie piersi z kurczaka na patelnię, zmniejsz ogień do małego i przykryj. Gotuj na wolnym ogniu, aż kurczak przestanie być różowy w środku, około 7 minut na stronę.
Połóż kurczaka na talerzach, pozostawiając sok z patelni; w rondelku rozpuść miód i gotuj sos aż zgęstnieje, około 2 minut. Podawaj łyżką sosu na piersi z kurczaka.