Kurczak pieczony cytrynowo-rozmarynowy z ziemniakami

Cytrynowo-rozmarynowy Pieczony kurczak z ziemniakami to bezglutenowe, bezmleczne i całe 30 danie główne. Jedna porcja zawiera 885 kalorii, 58g białka, oraz 55 g tłuszczu. Na $2.97 za porcję, ten przepis okładki 38% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis służy 4. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 45 minut. Tylko kilka osób zrobiło ten przepis, a 1 powiedziałby, że trafił na miejsce. Mieszanka oliwy z oliwek, pieprz, kliny cytryny i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis tak przepyszne. Aby wykorzystać świeży rozmaryn można śledzić to danie główne z Jogurt waniliowy z kompot Winogronowo-jagodowy z miodem i świeżym rozmarynem: łatwe śniadanie lub deser jako deser. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 80%. Ten wynik jest dobry. Podobne przepisy to Kurczak pieczony z cytryną i rozmarynem z chrupiącymi ziemniakami, Cytryna Rozmaryn Pieczony Kurczak, oraz Kurczak pieczony z cytryną i rozmarynem.
Instrukcje
Usunąć i wyrzucić podroby i szyję z kurczaka; przyciąć nadmiar tłuszczu. Zaczynając od jamy szyi, rozluźnij skórę od piersi i podudzia, wkładając palce, delikatnie naciskając między skórę a mięso.
Połącz 1 łyżkę oleju, rozmaryn, skórkę, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i czosnek w małej misce. Mieszankę przyprawową wcierać pod rozluźnioną skórę oraz na piersi i podudzia. Wiązać końce nóg razem ze sznurkiem. Podnieś końcówki skrzydeł w górę i na plecach, i tuck pod kurczaka.
Umieść kurczaka, pierś do góry, na stojaku pokrytym sprayem do gotowania i umieść stojak na patelni do pieczenia.
Ziemniaki wrzucić z pozostałą 1 łyżką oleju. Ułóż mieszankę ziemniaków równomiernie wokół kurczaka.
Piec w temperaturze 375 przez 40 minut.
Zwiększyć temperaturę piekarnika do 450 i piec dodatkowe 20 minut lub do momentu włożenia termometru do mięsistej części uda 17
Wyjąć kurczaka z patelni; odstawić 15 minut.
Posypać ziemniaki pozostałą 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.
Usunąć skórę z kurczaka; wyrzucić. Pokroić kurczaka i podawać z ziemniakami i cytryną.
Uwaga na wino: Pieczony kurczak jest bardzo wszechstronny z winem,podobnie jak używane tutaj przyprawy. W zimie, będę Zwykle służyć to danie z ziemistym czerwonym winem jak pinot noir. Ale teraz, wraz ze zbliżającym się latem, wolę Beaujolais, żywiołowo owocową czerwień najlepiej podawaną lekko schłodzoną. Spróbuj George Dubeouf "Fleurie" Beaujolais 2004 ($12). - Karen MacNeil