Karmelowo-pistacjowy tort z chałwą i gorzką czekoladą
Przepis karmelowo-pistacjowy tort z chałwą i gorzką czekoladą może zaspokoić Twoje pragnienie w ok. 45 minut. Na 63 grosze za porcję, ten przepis okładki 7% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten deser ma 340 kalorii, 5G białka, oraz 14g tłuszczu na porcję. Ten przepis służy 16. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Jeśli masz mąkę uniwersalną, syrop kukurydziany, masło i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 23%. Ten wynik nie jest tak wybitny. Podobne przepisy to Pistacjowy, Solony Karmel i kora z ciemnej czekolady Oreo, Gorzka Czekolada-Bourbon Torte, oraz Dark & squidgy chocolate torte.
Instrukcje
Mąkę, chałwę, cukier i sól połączyć w procesorze. Używając włączników on / off, przetwarzaj aż do uzyskania tekstury piaszczystej.
Dodać masło. Używając zakrętów on / off, przetwarzaj, aż mieszanina będzie przypominać Gruboziarnisty posiłek.
Żółtka i 2 łyżki wody z lodem ubić w małej misce do wymieszania.
Dodać do mieszanki mąki. Za pomocą zakrętów on / off przetwarzaj, aż utworzą się wilgotne grudki. Zebrać ciasto na 2 kulki; spłaszczyć na dyski. Owiń osobno plastikiem. Chill 1 godzina.
Połączyć cukier i 1/2 szklanki wody w dużym rondlu. Mieszaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Zwiększyć ciepło do wysokiej i gotować, aż syrop zmieni głęboki bursztyn lub clip-on candy termometr rejestruje 182°, od czasu do czasu wirowanie patelni i szczotkowanie boków mokrą szczotką do ciasta, około 11 minut (czas zależy od wielkości patelni).
Zdjąć z ognia. Ostrożnie wymieszać śmietanę (mieszanka będzie bąbelkowa).
Dodać masło i ubijać do rozpuszczenia i wygładzenia. Wymieszać z pistacjami. Chłodne, aż letnie, ale nadal wylewne, o 30 protokół.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 177°. Lekko Spryskaj patelnię o średnicy 9 cali ze zdejmowanym dnem z nieprzywierającym sprayem.
Rozwałkuj 1 krążek ciasta między 2 arkuszami pergaminu lub papieru woskowanego do 11-calowej rundy (ciasto będzie miało około 1/3 cala grubości).
Usuń górny papier. Ciasto przełożyć na przygotowaną patelnię.
Usuń pozostały papier. Trim zwis ciasta.
Rozwałkuj drugi krążek ciasta między 2 arkuszami pergaminu lub papieru woskowanego do 10-calowej rundy.
Wlać nadzienie do przygotowanej Skórki.
Krawędzie Skórki szczotkować białkiem jajka.
Usuń górny papier z drugiego krążka ciasta. Odwróć nad wypełnieniem.
Usuń papier. Naciśnij ciasto wokół krawędzi patelni, aby przyciąć i uszczelnić.
Umieścić torte na blasze do pieczenia i piec, aż skorupa będzie złoty, o 35 protokół. Całkowicie schłodzić na patelni. Wyluzuj przez noc.
Śmietanę i masło zagotować w średnim rondlu.
Dodać czekoladę i syrop kukurydziany; ubić na gładką masę. Fajne 5 minut.
Umieść stojak nad obramowaną blachą do pieczenia.
Usuń boki z patelni. Odwróć torte na stojak.
Wlać ciepłą glazurę na torte (dno torte staje się góry).
Odstawić aż do zestawów glazury. (Można dokonać 3 dni wcześniej. Przykryć i przechowywać w lodówce.
Odstawić w temperaturze pokojowej na 1 godzinę przed podaniem.)
Pokroić w cienkie kliny i podawać.
* Konfekcja sezamowa dostępna w delikatesach, na rynkach Bliskiego Wschodu, w supermarketach i na rynkach włoskich.