Jabłko i Karmel w wieku Gouda Crostata
Ten przepis sprawia, że 8 porcji z 902 kalorie, 16G białka, oraz 38 g tłuszczu każdy. Na 3,27 zł za porcję, ten przepis okładki 16% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Wiele osób zrobiło ten przepis, a 128 powiedziałoby, że trafił na miejsce. Jeśli masz w wieku gouda, cukier granulowany, jajko, i kilka innych składników na rękę, można zrobić to. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za Wegetariańskie dieta. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 3 godziny. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 48%. Ten wynik jest solidny. Spróbuj Crostata jabłkowa z sosem karmelowym, Crostata jabłkowa z sosem karmelowym, oraz Szparagi Smażone Z Dojrzałym Serem Gouda dla podobnych receptur.
Instrukcje
Zrób ciasto: mąkę, mąkę kukurydzianą i cukier wrzuć do miski procesora kilka razy, aby połączyć.
Dodaj startą Goudę przez rurkę zasilającą, kontynuując pulsowanie, a następnie upuść kawałki masła przez rurkę zasilającą, pulsując, aż mieszanina przypomina okruchy wielkości grochu. Powoli dodaj 2 łyżki wody, jak nadal pulsując jeszcze kilka razy, a następnie dodać więcej wody, jeśli to konieczne; zatrzymać, gdy ciasto zaczyna się łączyć.
Umieścić cukier w średnim rondlu miedzianym lub ciężkim ze stali nierdzewnej i ustawić na średnim ogniu.
Wlać śmietanę i syrop kukurydziany do małego rondla i ustawić na średnim ogniu.
Gdy cukier się nagrzewa, zobaczysz, że zaczyna topić się na brzegach, a następnie zmienia kolor na złoty, w ciągu 2 do 3 minut. Używając drewnianej łyżki lub żaroodpornej silikonowej szpatułki, lekko potrząśnij cukrem z jednej strony. Zobaczysz płynny karmel powoli przesuwa się spod cukru ziarnistego. Bardzo powoli zacznij przenosić cukier do płynnego karmelu. Nie spiesz się z tym procesem-jeśli karmel zaczyna wyglądać ziarnisto, zbyt szybko dodajesz cukier. Jeśli karmel zaczyna palić lub robi się bardzo ciemny, zdejmij patelnię z ognia, aż palenie ustąpi, lub obniż ciepło.
W międzyczasie uważaj na krem: chcesz, aby się zagotował, gdy cukier osiągnie płynny etap karmelu, więc dostosuj odpowiednio czas, podnosząc lub obniżając ciepło pod kremem (jeśli krem zagotuje się zbyt wcześnie, po prostu usuń go z ognia).
Gdy cukier całkowicie stopi się i ma ciemny bursztynowy kolor, usuń z ognia i wlej śmietanę - będzie się zasadniczo bąbelkować. Gdy karmel ustąpi, wymieszaj składniki, aż będą gładkie.
Dodać masło i sól i mieszać, aż będzie gładka, o 30 sekund.
Wlej gorący karmel do żaroodpornego słoika lub pojemnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Sos karmelowy można przechowywać, przykryć, w lodówce do 4 tygodni. Doprowadzić do temperatury pokojowej lub podgrzać delikatnie przed podaniem.
Dodać ciasto: linia 13-by-18-by-1-cala blachy do pieczenia z pergaminem lub wkładką silikonową.
W średniej misce wymieszać plastry jabłka z brązowym cukrem.
Wyjąć jeden dysk ciasta z lodówki i umieścić na mące chłodnej powierzchni. Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj ciasto na 13-calowe koło: zacznij od środka ciasta i zwiń na zewnątrz, obracając ciasto od 2 do 3 cali po każdej rolce—pomoże to stworzyć prawdziwe koło. Po każdych czterech do pięciu rolkach, Uruchom dużą szpatułkę przesuniętą pod ciastem, aby uwolnić ją z powierzchni roboczej.
Dodaj trochę mąki na powierzchnię, wałek do ciasta i / lub ciasto, jeśli ciasto przykleja się lub staje się trudne do walcowania.
Przenieść ciasto do wyłożonej blachy do pieczenia i przechowywać w lodówce przez 15 minut.
Umieść stojak na środku piekarnika i podgrzej piekarnik do 163°. Ułóż jabłka na cieście, pozostawiając 2-calową granicę dookoła: nakładaj plasterki jabłek, układając je w koncentryczne okręgi, pracując od zewnątrz, aż dotrzesz do środka.
Polać jabłkami sosem karmelowym.
Podnieś jedną stronę ciasta na jabłka i naciśnij go w dół na owoce, co 5 lub 6 duże fałdy plis. Następnie kontynuuj wokół crostaty, naciskając plisy, aby przylegały. Przechowywać w lodówce crostata aż skorupa jest zimna i jędrne w dotyku, o 15 protokół.
Za pomocą pędzla do ciasta umyj brzegi ciasta ubitym jajkiem.
Posyp owoce fleur de sel.
Piec przez 45 do 55 minut, lub aż skorupa będzie złoty.
Niech crostata ostygnie całkowicie na blasze do pieczenia, a następnie, za pomocą przesuniętej szpatułki, przenieść na talerz do serwowania.
Crostata może być przechowywana, przykryta, w temperaturze pokojowej do 2 dni.