Gravadlax
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu skandynawskich przepisów, więc spróbuj Gravadlax. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 7G białka, 2G tłuszczu, oraz w sumie 100 kalorii. Ten przepis służy 10. Na 1,21 zł za porcję, ten przepis okładki 6% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jest dostarczany przez BBC Good Food. 63 osoby były pod wrażeniem tego przepisu. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe, bezmleczne, przyjazne dla fodmap i pescatariańskie dieta. Mieszanka koperku, sosu pumpernikielowego, musztardy dijon i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak aromatyczny. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 20 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 29%. Ten wynik jest raczej zły. Jeśli podoba Ci się ten przepis, możesz również polubić przepisy takie jak Gravadlax temptation, Kremowy ogórek z gravadlaxem, oraz Buraki Barwiony Łosoś Gravadlax.
Instrukcje
Osusz łososia papierem kuchennym i rozłóż ręce po ciele, aby zobaczyć, czy są jakieś zbłąkane małe kości, jeśli są, użyj pęsety, aby je wyciągnąć. Odstawić filety z łososia.
Sól, cukier, ziarna pieprzu, skórka cytrynowa, jałowiec i koperek przełożyć do malaksera i błyskawicznie, aż do uzyskania jasnozielonej, mokrej mieszaniny soli lub utwardzenia. Rozwiąż folię spożywczą, ale trzymaj ją przymocowaną do rolki.
Ułóż pierwszy filet ze skóry łososia od strony dołu, a następnie zapakuj lekarstwo na miąższ.
Skropić dżinem, jeśli używasz i wierzch z 2. filetem, strona miąższu w dół.
Zawiń filety szczelnie w folię spożywczą, aby utworzyć opakowanie.
Umieść rybę w płytkim naczyniu do pieczenia lub płytko-bocznej tacy i połóż kolejną tacę na górze. Zważyć tacę kilkoma puszkami lub butelkami i wstawić do lodówki na co najmniej 48 godzin lub do 4 dni, obracając rybę co około 12 godzin. Im dłużej go zostawisz, tym bardziej się wyleczy.
Aby zrobić sos, przełóż wszystkie składniki sosu do blendera. Blitz aż masz zagęszczony opatrunek.
Aby podać, rozpakuj rybę i zetrzyj marynatę papierem kuchennym. Spłucz, jeśli chcesz. Można klasycznie pokroić ryby w długie cienkie plasterki, pozostawiając skórę za sobą, lub usunąć skórę i pokroić ją prosto w dół.
Pokrojoną rybę podawaj na dużym talerzu lub pojedynczych talerzach z chlebem pumpernikielowym, koperkiem i sosem musztardowym.
Polecane wino: Chardonnay, Pinot Noir, Sauvignon Blanc
Chardonnay, Pinot Noir i Sauvignon Blanc są doskonałym wyborem dla Gravlax. Aby zdecydować się na biały lub czerwony, należy wziąć pod uwagę przyprawy i sosy. Chardonnay jest świetnym przyjacielem maślanych, kremowych potraw, a sauvignon blanc może uzupełniać Dania ziołowe lub cytrusowe. Lekka czerwień o niskiej zawartości taniny, taka jak pinot noir, świetnie komponuje się z pieczonym lub grillowanym łososiem. Możesz spróbować Foley Johnson Carneros Chardonnay. Recenzenci bardzo to lubią z 4.6 z 5 gwiazdek i cena około 23 dolarów za butelkę.
Foley Johnson Carneros Chardonnay
Aromaty są skoncentrowane i złożone w naszym Carneros Chardonnay 2016. Nuty grillowanej brzoskwini, gruszki, maślanego rogalika i wanilii stanowią scenę dla bogatego i treściwego Chardonnay. Aromaty rozszerzają się na podniebieniu dzięki przepysznym smakom gruszki, chrupiącego jabłka, wiciokrzewu, prażonego kokosa i wafla waniliowego. Równowaga i struktura tego wina w połączeniu z jego jasną kwasowością sprawia, że jest to wino godne wieku, którym można się cieszyć przez kilka lat. Ciesz się tym pięknem z soczystym pieczonym kurczakiem i risotto z dzikimi grzybami.