Empanady z dynią i kalarepą
Empanadas z dyni i kalarepy to przystawka dla 16 osób. Za 50 centów za porcję przepis ten pokrywa 5% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja tego dania zawiera około 3 g białka , 12 g tłuszczu i łącznie 175 kalorii . Ten przepis z Allrecipes ma 57 fanów. Jest to bardzo przystępny cenowo przepis dla fanów europejskiego jedzenia. Jeśli masz oliwę z oliwek, sól i pieprz, ciasto i kilka innych składników, możesz to zrobić. To dobra opcja, jeśli stosujesz dietę laktoowowegetariańską . Od przygotowania do podania przepis ten zajmuje około 1 godziny . Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że przepis ten zasługuje na ocenę Spoonacular wynoszącą 32% . Ta ocena nie jest taka niesamowita. Użytkownikom, którym spodobał się ten przepis, spodobały się także przepisy: Sałatka z kalarepy z jabłkiem, boczkiem i groszkiem cukrowym , Kalarepa w sosie i Faszerowana kalarepa na dwa sposoby .
Instrukcje
Rozgrzej oliwę z oliwek i masło na patelni na średnim ogniu. Dodaj czosnek i imbir; smaż i mieszaj, aż będą pachnące, około 3 minut. Dodaj kalarepę i dopraw solą i pieprzem. Smaż i mieszaj, aż kalarepa zmięknie, 3 do 4 minut. Wrzuć cukinię i smaż, aż cukinia będzie miękka, przez kolejne 4 minuty. Dodaj zieloną cebulę, szpinak i gałkę muszkatołową.
Dodaj więcej soli i pieprzu, jeśli to konieczne. Gotuj, aż szpinak zwiędnie, około 1 minuty. Odstaw mieszankę do ostygnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 425 stopni F (220 stopni C). Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym. Ubij jajko z wodą w małej misce; odstaw.
Rozwałkuj ciasto na tartę, przejeżdżając po nim wałkiem raz lub dwa razy.
Wytnij około 16 6-calowych kółek za pomocą dużej foremki do ciastek lub miski na płatki. Napełnij środek każdego kółka około 1 łyżką mieszanki z kalarepy.
Posmaruj brzegi ciasta wodą, a następnie złóż ciasto na pół. Zaciśnij brzeg ciasta widelcem, aby je uszczelnić i umieść na przygotowanej blasze do pieczenia. Powtórz z pozostałym ciastem i nadzieniem warzywnym. Nakłuj każdą empanadę widelcem, a następnie posmaruj rozmąconym jajkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku przez 5–7 minut, aż do uzyskania złotego koloru i chrupkości.
Podawać na gorąco, prosto z piekarnika.