Dżem Kardamonowo-Śliwkowy
Need a bezglutenowa i wegańska przyprawa? Kardamon-dżem śliwkowy może być świetnym przepisem do wypróbowania. Ten przepis sprawia, że 10 porcji z 240 kalorii, 1G białka, oraz 1g tłuszczu każdy. Na 94 grosze za porcję, ten przepis okładki 5% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis jest lubiany przez 1 smakoszy i kucharzy. Udaj się do sklepu i odbierz cukier, kardamon, sok z limonki i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 25%. Ten wynik nie jest taki niesamowity. Spróbuj Kardamon-dżem śliwkowy z " małych słoiczków, dużych smaków, Tort śliwkowy z kremem Kardamonowym, oraz Kardamon Przyprawiony Borówka Śliwka Kruszy dla podobnych receptur.
Instrukcje
Przynieś pokrojone w kostkę śliwki i cukier do lekkiego wrzenia w holenderskim piekarniku na średnim ogniu, często mieszając i dusić, często mieszając, 5 minut.
Wlać przez drobny sitko z siatki drucianej do miski, delikatnie naciskając drewnianą łyżką, aby wycisnąć soki. Zastrzegamy kawałki śliwki. Powrót sok do holenderskiego piekarnika; doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gotować, mieszając od czasu do czasu, 10 do 15 minut lub aż syropy i cukierki termometr rejestruje 22
Dodaj zarezerwowane kawałki śliwki i wszelkie zgromadzone soki. Wymieszaj sok z limonki i kardamon. Doprowadzić do lekkiego wrzenia na średnim ogniu, często mieszając; dusić, często mieszając, 15 minut. W razie potrzeby odtłuścić pianę metalową łyżką.
Wlać gorącą mieszaninę do 5 (8-oz.) gorące sterylizowane słoiki, napełnianie do 1/2 cala od góry. Uszczelnienie i proces zgodnie z zaleceniami (patrz poniżej).
Trzystopniowy poradnik do stawiania
Tak, to naprawdę takie proste. Aby rozpocząć, potrzebujesz podstawowego konserwatora, podnośnika do słoików i stojaka do konserw. Poszukaj 9-lub 12-częściowego zestawu do konserw, który będzie zawierał wszystkie te elementy i nie tylko.
Doprowadzić do wrzenia puszkę do połowy pełną wody; gotować na wolnym ogniu.
Umieść słoiki w dużym garnku z wodą do przykrycia; doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 10 minut.
W dużym rondlu umieść paski i pokrywki. (Zawsze używaj nowych pokrywek.) Za pomocą kadzi, opasek i pokryw z gorącą wodą z kanistra, aby zmiękczyć uszczelki.
Tymczasem przygotuj przepis.
Usuń gorące słoiki z stockpot, 1 na raz, za pomocą podnośnika słoika i wypełnij zgodnie z zaleceniami w przepisie.
Wytrzyj felgi wypełnionych słoików. Przykryj od razu metalowymi pokrywkami i przykręć opaski (ciasne, ale nie za ciasne).
Umieść słoiki w stojaku do konserw i umieść w gotującej się wodzie w puszkach.
Dodaj więcej wrzącej wody w razie potrzeby, aby przykryć słoiki o 1 do 2 cali. Doprowadzić wodę do toczącego się wrzenia; gotować 10 minut, dostosowując czas przetwarzania do wysokości.* Wyłącz ciepło i odstaw 5 minut.
Wyjąć słoiki z konserwy i odstawić w temperaturze pokojowej przez 24 godziny. Test uszczelnień słoików przez naciśnięcie centrów pokryw. Jeśli pokrywki nie pękają, słoiki są odpowiednio uszczelnione. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej do 1 roku. Przechowywać w lodówce po otwarciu.
* Zapoznaj się z kompletnym przewodnikiem USDA do domowego konserwowania w nchfp.uga.edu/publications/publications_usda.html aby dostosować czas przetwarzania do wysokości.