Ciasto z pikanem
Pecan Pie to deser z południa. Ten przepis jest dla 8 osób. Jedna porcja tego dania zawiera około 8 g białka , 44 g tłuszczu i łącznie 836 kalorii . Za 1,57 USD za porcję ten przepis pokrywa 14% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jest on dostarczany przez Foodnetwork. Od przygotowania do podania, ten przepis zajmuje około 3 godzin i 50 minut . Tylko kilka osób przygotowało ten przepis, a jedna powiedziałaby, że trafił w sedno. Można się nim cieszyć o każdej porze, ale jest szczególnie dobry na Święto Dziękczynienia . Mieszanka brązowego cukru, jajek, ekstraktu waniliowego i garści innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis otrzymuje ocenę Spoonacular wynoszącą 38% , co jest raczej słabym wynikiem. Przepis na ciasto pekanowe bez glutenu i nabiału ,ciasto pekanowe St. Regis Janet z pekanami glazurowanymi miodem i sernik pekanowy są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Zobacz jak przygotować ten przepis.
Rozgrzej piekarnik do 175°C i umieść blachę do pieczenia na środkowej półce.
Rozwałkuj ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię lekko oprószonym mąką wałkiem do ciasta na okrąg o średnicy 12 cali. Włóż do formy do ciasta o średnicy 9 cali i przytnij brzeg, pozostawiając 1/2-calowy wystający kawałek. Złóż wystający kawałek pod spód i lekko dociśnij do krawędzi formy do ciasta, a następnie zaciśnij dekoracyjnie. Lekko nakłuj spód widelcem. Schłodź, aż stwardnieje, co najmniej 30 minut (lub zamroź na 15 minut).
W międzyczasie rozpuść masło w małym, ciężkim rondelku na średnim ogniu.
Dodaj brązowy cukier i mieszaj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Zdejmij z ognia i ubij wanilię, skórkę, sól i nektar z agawy. Lekko ubij jajka w średniej misce, a następnie ubij mieszankę masła i brązowego cukru.
Włóż orzechy pekan do ciasta i równomiernie zalej mieszanką masła i brązowego cukru.
Umieścić na gorącej blasze do pieczenia i piec, aż nadzienie będzie gotowe, od 50 minut do 1 godziny. Ostudzić przez 1 godzinę przed pokrojeniem i podaniem.
Wymieszaj mąkę, cukier i sól w malakserze.
Dodaj masło i smalec; miksuj, aż mieszanka będzie miała konsystencję grubej mąki.
Skrop mieszankę 4 łyżkami lodowatej wody. Miksuj, aż utworzą się wilgotne grudki, dodając łyżeczką więcej lodowatej wody, jeśli ciasto jest suche. Zbierz ciasto w kulkę i spłaszcz na dysk. Zawiń w folię. Schłodź przez 1 godzinę.