Ciasto Blum ' s Coffee Crunch
Ciasto Blum Coffee Crunch może być tylko deserem, którego szukasz. Obserwujesz swoją figurę? Ten wegetariański przepis ma 503 kalorie, 8G białka, oraz 38 g tłuszczu na porcję. Ten przepis służy 8 i kosztuje $1.05 za porcję. Kilka osób przygotowało ten przepis, a 82 stwierdziłoby, że trafił w sedno. Udaj się do sklepu i odbierz granulki kawy rozpuszczalnej, sok z cytryny, dobrze schłodzoną śmietanę i kilka innych rzeczy, które możesz zrobić już dziś. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 36%. Ten wynik nie jest taki niesamowity. Podobne przepisy to Cranberry Crunch Coffee Cake, Pumpkin Crunch Coffee Cake, oraz Ciasto Kawowe Peach Crunch.
Instrukcje
Aby Zrobić ciasto: umieść stojak na środku piekarnika i podgrzej piekarnik do 177°. Pokryj dno i boki 9-calowej okrągłej patelni z wyjmowanym dnem za pomocą nieprzywierającego sprayu do pieczenia.
Mąkę, 3/4 szklanki cukru i sól przesiać do średniej miski.
W misce miksera stojącego wyposażonego w mocowanie trzepaczki (lub w dużej misce, za pomocą ręcznego miksera) ubij żółtka i 1/4 szklanki cukru na średniej prędkości, aż będą gęste i bladożółte, około 4 minut. Stopniowo dodawać wodę, olej i wanilię, dobrze mieszając. Jeśli używasz miksera stojącego, przenieś mieszaninę do dużej miski, umyj i osusz miskę miksera i ubijaj (lub umyj ubijaki).
Dodać białka do dużej miski miksera (lub innej miski) i ubić do piany.
Dodać śmietanę z kamienia nazębnego i dalej ubijać, aż białka uformują miękkie szczyty.
Dodaj pozostałą 1/2 szklanki cukru i ubijaj, aż utworzą się sztywne, błyszczące szczyty.
Dodać skórkę z cytryny i sok i beat tylko do włączenia, o 15 sekund.
Za pomocą gumowej szpatułki złóż mieszaninę żółtkową na białka. Stopniowo składaj suche składniki, około 1 szklanki na raz, aż do pełnego włączenia.
Wlać ciasto do przygotowanej patelni tortowej i wygładzić wierzch łopatką.
Piec ciasto przez 55 minut do 1 godziny, aż będzie złoty kolor i wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta.
Niech ciasto ostygnie całkowicie na stojaku chłodzącym, około 45 minut (usunięcie ciasta, gdy jest jeszcze ciepłe, spowoduje jego opróżnienie i prawdopodobnie rozerwanie).
Uruchom szpatułkę offsetową po bokach ciasta, aby poluzować go z patelni. Trzymając krawędź patelni jedną ręką, naciśnij dno patelni w górę i na zewnątrz. Uruchom szpatułkę offsetową między ciastem a dnem, aby go zwolnić. Owinąć ciasto w folię i przechowywać w lodówce, aż będziesz gotowy do złożenia ciasto.
Aby zrobić chrupnięcie kawy: przymocuj termometr cukierkowy do boku ciężkiego garnka o pojemności od 4 do 6 litrów.
Dodaj cukier, kawę i syrop kukurydziany do garnka i gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu żaroodporną silikonową szpatułką, aż mieszanina osiągnie 132°, około 10 minut.
Tymczasem mocno płaszcz 13-by-18-by-1-calowy blachy do pieczenia z nonstick pieczenia sprayu. Zmierz sody oczyszczonej do ramekin lub filiżanki i umieścić w pobliżu stovetop, wraz z dużą trzepaczką.
Gdy chrupnięcie osiągnie 132°, zwiększ ciepło do wysokiej i stale mieszaj, aż chrupnięcie osiągnie305.
Usuń z ognia i szybko ubijaj sodę oczyszczoną w crunch; mieszanina rozszerzy się i napowietrza szybko, w ciągu kilku sekund.
Wlać crunch na blasze do pieczenia. Pozostawić do schłodzenia, niezakłócony, przez co najmniej 30 minut.
Za pomocą tasaka lub innego ciężkiego noża posiekaj crunch na ćwierć wielkości kawałki. (Chrupnięcie można wykonać z wyprzedzeniem i przechowywać w hermetycznym pojemniku w temperaturze pokojowej do 2 tygodni.)
Śmietanę, cukier, wanilię i kawę połączyć w dużej misce i ubić mikserem ręcznym, aż do uzyskania średnich szczytów.
Umieścić ciasto na gramofonie lub podstawce do ciasta i za pomocą długiego ząbkowanego noża pokroić ciasto poziomo na pół.
Zdejmij górną połowę i umieść wyciętą stronę na talerzu. Obie połówki przykryć bitą śmietaną, używając około 1/2 szklanki na stronę. Rozrzuć 1 filiżankę crunch równomiernie, aby pokryć dolną połowę.
Umieścić górną połowę, kremową stronę w dół, na wierzchu warstwy crunch i delikatnie docisnąć, aby wyrównać warstwy. Boki i wierzch ciasta zamrozić pozostałą bitą śmietaną. Przechowywać w lodówce, aż będzie gotowy do podania.
Kiedy będziesz gotowy do podania ciasta, przykryj boki i wierzch pozostałym chrupnięciem (jeśli wcześniej zastosujesz chrupnięcie, zacznie się topić i straci ukąszenie).
To ciasto najlepiej smakuje w dniu, w którym jest montowane. Przechowywać w pudełku z ciastem lub pod kopułą z ciastem w lodówce.