Chleb pełnoziarnisty z kminkiem i anyżem
Need a chleb bezmleczny i wegetariański? Chleb pełnoziarnisty z kminkiem i anyżem może być znakomitym przepisem do wypróbowania. Ten przepis sprawia, że 12 porcji z 152 kalorie, 5G białka, oraz 1g tłuszczu każdy. Na 24 grosze za porcję, ten przepis okładki 9% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jeśli masz mąkę, mąkę, wodę i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Przynosi wam to moje przepisy. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 45 minut. Ogólnie ten przepis zarabia całkiem dobry spoonacular wynik 53%. Spróbuj Miodowy Dip jogurtowy z figami i Anyżowymi chrupkami pszennymi, Maszyna Do Chleba Chleb Ziemniaczano-Kminkowy, oraz Chleb Żytni Kminkowy dla podobnych receptur.
Instrukcje
Rozpuścić miód i drożdże w 1 szklance ciepłej wody w dużej misce; odstawić 5 minut.
Połączyć 1 łyżeczkę wody i jajka, dobrze mieszając trzepaczką.
Umieść 1 łyżkę mieszanki jaj w małej misce. Kryj się i wyluzuj.
Pozostałą masę jajeczną dodać do mieszanki drożdży.
Lekko łyżka mąki do suchych miarek; wyrównać nożem.
Dodaj 2 szklanki mąki uniwersalnej, mąki pełnoziarnistej, soli, 1/2 łyżeczki kminku i anyżu do mieszaniny drożdży; wymieszać, aby utworzyć miękkie ciasto. Ciasto wyłożyć na obsypaną mąką powierzchnię. Zagniataj do uzyskania gładkiej i elastycznej masy (około 10 minut); dodaj wystarczającą ilość pozostałej mąki uniwersalnej, 1 łyżkę na raz, aby ciasto nie przyklejało się do rąk (ciasto będzie lepkie).
Umieść ciasto w dużej misce pokrytej sprayem do gotowania, obracając się do warstwy wierzchniej. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce (85), wolne od przeciągów, 45 minut lub do podwojenia rozmiaru. (Delikatnie wcisnąć dwa palce do ciasta. Jeśli wcięcia pozostają, ciasto wzrosło wystarczająco.) Dziurkować ciasto; przykryć i odstawić na 5 minut. Podziel ciasto na pół. Pracując z jedną porcją naraz, zwiń każdą porcję w 12-calową linę na lekko posypanej mąką powierzchni. Skręcaj liny razem i szczyp końce do uszczelnienia.
Umieść ciasto na 8-calowej patelni z bochenkiem pokrytej sprayem do gotowania. Przykryć i odstawić na 30 minut lub do podwojenia wielkości.
Mieszankę jajek wymieszać z bochenkiem i posypać pozostałą 1/2 łyżeczki kminku.
Piec w 375 przez 30 minut lub aż bochenek jest rumiane na dnie i brzmi puste po naciśnięciu.
Wyjąć z patelni; ostudzić na stojaku z drutu.