Chleb francuski z mąki pełnoziarnistej
Jeśli masz około 1 godziny i 5 minut do spędzenia w kuchni, Whole Wheat French Bread może być doskonałym przepisem laktoowowegetariańskim do wypróbowania. Ten przepis jest dla 32 osób. Jedna porcja zawiera 142 kalorie , 4 g białka i 1 g tłuszczu . Za 10 centów za porcję ten przepis pokrywa 6% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jeśli masz pod ręką aktywne drożdże, cukier, mąkę kukurydzianą i kilka innych składników, możesz to zrobić. Ten przepis z Taste of Home ma 1 fanów. Ten przepis jest typowy dla kuchni śródziemnomorskiej. Dobrze sprawdza się jako chleb. Z wynikiem spoonacular wynoszącym 34% , to danie jest raczej kiepskie. Podobne przepisy obejmują Almost Whole Wheat Bread , Melasses Whole Wheat Bread i Whole Wheat Focaccia Bread with Caramelized Onion .
Instrukcje
Wymieszaj mąki. W dużej misce wymieszaj 3 szklanki mieszanki mąki i drożdże. Odstaw.
Podgrzej wodę, cukier, sól i masło do temperatury 115°-120°.
Dodaj mąkę i drożdże. Ubijaj na niskich obrotach przez 30 sekund; zwiększ prędkość do średniej i ubijaj przez kolejne 3 minuty. Wymieszaj z pozostałą mąką, aby uzyskać miękkie ciasto.
Przenieś na lekko posypaną mąką powierzchnię i zagniataj, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne, około 6–8 minut.
Umieść ciasto w natłuszczonej misce, przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość, około 1 godziny.
Zagnieść ciasto, podzielić na pół i odstawić na 10 minut.
Każdą połówkę rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 15 x 12 cali.
Zwiń w rulon, zaczynając od dłuższego boku. Zaciśnij i podwiń końce, aby utworzyć gładki bochenek.
Posyp dwie blachy do pieczenia mąką kukurydzianą i połóż każdy bochenek, stroną ze szwem do dołu, na natłuszczonej blasze do pieczenia. Zrób nacięcia co 2-1/2 cala na górze każdego bochenka. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi objętość, około 1 godziny.
Ubić białko jaja z wodą; posmarować bochenki. Pozostałą mieszankę schłodzić.
Piec w temperaturze 375° przez 20 minut.
Ponownie posmaruj mieszanką z białek i piecz przez kolejne 15–20 minut lub do momentu uzyskania złotego koloru.
Wyjmij patelnie i odstaw na kratkę, żeby ostygły.