Bułeczki Pełnoziarniste
Przepisów na chleb nigdy za wiele, więc wypróbuj bułki pełnoziarniste. Z tego przepisu składa się 12 porcji zawierających 314 kalorii , 5 g białka i 19 g tłuszczu każda. Za 20 centów za porcję ten przepis pokrywa 9% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jeśli masz pod ręką mąkę, wodę, olej rzepakowy i kilka innych składników, możesz to zrobić. Ten przepis z Taste of Home ma 1 fanów. Jest to dobra opcja, jeśli stosujesz dietę wegetariańską lakto ovo . Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 35 minut . Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na łyżkową ocenę 29% . Wynik ten nie jest aż tak spektakularny. Użytkownicy, którym spodobał się ten przepis, polubili także Bułeczki pełnoziarniste , Bułeczki pełnoziarniste i Domowe bułki pełnoziarniste .
Instrukcje
W dużej misce wymieszaj mąkę pełnoziarnistą, cukier, drożdże i sól; odłożyć na bok. W dużym rondlu podgrzej mleko, wodę i masło do temperatury 120°-130°, dodaj do suchych składników; ubijaj aż do zwilżenia.
Dodaj jajko; ubijaj, aż będzie gładkie. Dodajemy taką ilość mąki uniwersalnej, aby powstało miękkie ciasto.
Przełóż na posypaną mąką powierzchnię i ugniataj, aż będzie gładkie i elastyczne, około 6-8 minut.
Umieścić w natłuszczonej misce; obróć raz, aby nasmarować górę. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, około 1 godziny.
Uderz ciasto w dół; uformuj 12 kulek.
Umieścić w natłuszczonej formie o średnicy 9 cali. kwadratowa forma do pieczenia. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, około 1 godziny.
W razie potrzeby posmaruj wierzch olejem.
Piec w temperaturze 400° przez 15-20 minut lub do złotego koloru. Jeśli wierzch za szybko się przyrumieni, przykryj luźno folią.
Zdjąć z patelni na kratkę do ostygnięcia.